Utbildning på grund‑ och avancerad nivå
Fakulteten arbetar med tre sammanlänkande processer när det gäller uppföljning och utvärdering av utbildning på grund- och avancerad nivå. De tre processerna är Treklövern, utbildningsuppföljning på grund- och avancerad nivå samt datadrivet kvalitetsarbete.
Datadrivet kvalitetsarbete (DDK)
Syftet med Datadrivet kvalitetsarbete (DDK) är att identifiera styrkor och svagheter i fakultetens utbildningar. Detta görs genom att ett underlag med en rad indikatorer skickas till institutionerna där de analyseras av ämneskollegier och lärarlag inför vårens dialog med prefekt/proprefekt. Slutsatser och lärdomar från institutionernas interna dialoger lyfts sedan i dialogerna mellan dekan och institutionsledningarna, varefter dekan kan lyfta saker vidare till rektorsdialogen vid behov.
Illustration av hur DDK underlag skickas ut till institutionerna där det analyseras av ämneskollegier och lärarlag inför vårdialogerna. DDK fungerar också som underlag när programmen ska göra UGA, men där förs dialogen i första hand med GRUR. Vissa av nyckeltalen från DDK används även i Treklövern.
Dokumentationen kring DDK från dialogerna på institutions- och fakultetsnivå skickas till, och sammanställs av, kansliet inför beredning av GRUR. Om institutionernas dokumentation eller analys upplevs bristfällig eller om GRUR ser annan anledning till oro ska en handlingsplan upprättas av ämnet. Resultatet av GRUR:s beredning redovisas årligen för fakultetsnämnden.
Det samlade underlaget från flera års DDK ingår sedan i UGA när den ska genomföras, samt till en viss mindre del i Treklövern.
Tidsplan - DDK genomförs en gång per år. Underlaget skickas ut till institutionerna i slutet av februari för att ämnesdialogerna ska hinnas genomföras innan dialogen mellan institutionena och dekan genomförs i maj.
Utbildningsuppföljning på grund- och avancerad nivå (UGA)
Uppföljningen genomförs med alla program och kurspaket var 6:e år. UGA består av ett frågebatteri som ska besvaras varefter programmen gör en SWOT-analys och listar sina utvecklingsbehov. Materialet från DDK ingår som underlag till flera av frågorna när de ska besvaras i UGA.
Syftet med UGA är att på programnivå utgöra ett verktyg för:
- kvalitetsuppföljning
- kartläggning av nuläget
- självreflektion för fortsatt utvecklingsarbete
- erfarenhetsutbyte och ömsesidigt lärande
- uppföljning av genomförd Treklöverutvärdering
Dessutom ger arbetet med att besvara frågorna en god grund inför kommande kvalitetsutvärderingar.
För de program som genomfört UGA sedan förra vårdialogen ingår resultatet av denna som underlag till dialogen tillsammans med slutsatserna från DDK.
UGA genomförs utifrån samma klustring av huvudområden och program som används inom Treklövern, och tidsmässigt ligger UGA tre år efter att huvudområdena fått rapporten från sin Treklöverutvärderingen. Allt detta gör att UGA ligger rätt i tid för att göra en uppföljning av åtgärderna efter Treklövern.
Treklövern
Treklövern är det system vi har tillsammans med Karlstads universitet och Linnéuniversitetet för att utvärdera all utbildning på grund- och avancerad nivå.
På NMT har vi en process när självvärderingen ska tas fram, som inkluderar läsning och feedback från GRUR och fakultetsnämnden, samt ett dekanbeslut, med prefekt eller proprefekt som föredragande, innan självvärderingen lämnas in till bedömargruppen.
För mer information om Treklöversystemet se bifogad länk nedan.
Kvalitetsarbetet inom Treklövern
Utvärdering av kurs
En fjärde typ av uppföljning som används i vissa fall är utvärdering av kurs. NMT har två ämnen som ger kurser utan att vara ett huvudområde eller att ha något utbildningsprogram. I och med detta ingår de inte i Treklövern eller UGA, men de ingår till viss del i DDK. För att följa upp dessa ämnen genomför GRUR utvärdering av enskilda kurser och kollegiets kvaltetsarbete. Två ämnen som kommer följas upp på sådant sätt är bildjournalistik och fotografi, även kurser från andra ämnen kan bli föremål för sådana utvärderingar.
Kontakt
