Oscar återskapar akustik från byggnader ‑ Allt från Regalskeppet Vasa till Kungliga teatern
Oscar Björk jobbade som ljudtekniker och producent när han började plugga på programmet Musik- och ljuddesign. I sitt avslutande examensarbete fördjupade han sig i att producera och utvärdera impulskontrollfiler. En teknik som kan användas som reverb plugins i ljudproduktioner.
Oscar pluggade på Musik- och ljuddesignprogrammet, en tvåårig utbildning som ges helt på distans. Och att plugga på distans är något som Oscar trivts bra med.
- Det krävs ett stort eget ansvar att plugga på distans men det har varit väldigt roligt och lärorikt. Vi hade en kurs på utbildningen där vi fick besöka en studio och då träffade vi klassen men annars har vi mest haft kontakt via en discord-grupp. Den har varit väldigt viktig för oss, berättar Oscar.
Från teori till praktik
Utbildningen ges gemensamt av tre olika lärosäten; Mittuniversitetet, Högskolan Dalarna och Linnéuniversitetet, och alla bidrar med olika perspektiv till utbildningen.
- Det har varit mycket musik med i utbildningen vilket är roligt. I början av utbildningen fokuserade kurserna mycket på ljudteori, mätteknik och fysik. Det var en bra grund för att kunna bli ännu mer kreativ sen. Är du intresserad av ljud och eller musik kan jag verkligen rekommendera denna utbildning. Du får en grundlig genomgång av ljudteknik vilket ger dig en bra bakgrund och förståelse för hur tekniken fungerar och då kan du ha mer nytta av den sen. En jättebra utbildning, säger Oscar.
Under utbildningen får studenterna genomföra 10 veckors praktik där de får omsätta sina nya kunskaper i en verksamhet.
- Jag genomförde min praktik på ett ljudproduktionsbolag som utvecklar ljudmjukvara/plugins. Det var väldigt lärorikt men kanske lite väl kort. Praktiken har gett mig värdefulla kontakter för framtiden, säger Oscar.
Examensarbete om att återskapa akustik
I sitt examensarbete valde Oscar att arbeta med tekniken impulskontrol något som han använde sig av redan innan utbildningen startade genom projektet "Ekot av vår tid".
- Innan utbildningen, arbetade jag som ljudtekniker och producent. När jag var föräldraledig med min dotter tog vi många långa promenader i trädgården vid Wennarns slott. Då väcktes idén om att bevara ljuden från dessa historiska platser för eftervärlden. Som ljudtekniker är mitt arbete ofta att spela in, använda och spara ljud i digitalt format. Men jag upplever att ljud kopplat till bevarande av en plats är mycket sällsynt om man jämför det visuella bevarandet som exempelvis fotografi. Det var då som kom jag på idén kring projektet Ekot av vår tid, berättar Oscar.
Oscar ansökte och blev beviljad finansiering för sin idé av Kulturbryggan under 2020 och startade projektet med att besöka 60 olika platser för att fånga upp platsernas akustik. Oscar samlade in akustik från allt från vanliga kök till Drottningsholms slottsteater och Regalskeppet Vasa. Detta finns nu dokumenterat och bevarat i Riksarkivet för framtidens generationer.
Gustaf Adolfs kyrka i Sundsvall, en av lokalerna som Oscar besökt för att fånga in akustiken.
Utvärderar sitt arbete
- I mitt examensarbete valde jag att spinna vidare på projektet Ekot av vår tid och göra en jämförande studie där testpersoner fick lyssna på en originalinspelning från en plats och sedan höra en simulering av akustiken från platsen. Efter att ha fått lyssna till båda versionerna så intervjuade jag testpersonerna för att undersöka hur de upplever simuleringen och hur likt originalet de upplevde den, berättar Oscar.
Tekniken impulsrespons som Oscar använder för att fånga in akustiken i ett rum är samma teknik som används för att skapa digital mjukvara som reverb plugins till ljudproduktioner. Tekniken kan till exempel användas för att återskapa akustiken i ett rum när man dubbar film men används till mycket annan ljud- och musikproduktion.
- Det har varit roligt att lära sig att göra dessa ljudfilter själv samt att få utvärdera och analysera materialet, berättar Oscar.
Oscar besökte ett gammalt hyvleri i Svartvik utanför Sundsvall för att fånga in akustiken.
Fångar in akustiken i Sundsvall
När vi träffar Oscar för denna intervju arbetar han med en ljudutställning i samarbete med Kulturmagasinet i Sundsvall. De hade sett Oscars arbete med Ekot av vår tid och ville fånga in ljudbilden av kulturhistoriska byggnader i sundsvallsområdet. Under några hektiska dagar fångade Oscar in akustiken från sex olika byggnader bland annat Gustav Adolfs kyrka, ett nedlagt hyvleri och Fälldinsalen på Mittuniversitetet. Resultatet ska presenteras på en utställning under stadens 400 års jubileum.
Tillgängligt för andra
Efter att Oscar avslutat sin tvååriga utbildning på Mittuniversitetet har han valt att plugga vidare ett tredje år på Högskolan Dalarna för att ta sin kandidatexamen. Samtidigt fortsätter han att samla in ljud och har vi det här laget en gedigen samling. Ambitionen är att han så småningom ska kunna göra akustikfilerna tillgängliga även för andra.
– För mig känns det som att alla delar i projektet "Ekot av vår tid” kommer att uppfyllas när akustik-filerna har tillgängliggjorts i from av en ljudplugin, det vill säga en mjukvara, som musiker och ljudproducenter att kunna använda som ett verktyg. Det är ett stort arbete som jag just nu tillsammans med andra lägger ned mycket tid på, säger han.
Läs mer om Oscars utställning på Kulturmagasinet "Ljudbilder av Sundsvall"
Lyssna och se mer av Oscars arbete i projektet Ekot av vår tid.