Lätt att få jobb i IT‑staden Sundsvall
Lätt att få arbete och många möjligheter att utvecklas och göra karriär. Så ser framtiden ut för den som läser datateknik. "Det finns hela tiden behov av kunniga inom data och IT", berättar Martin Roos, verksamhetsutvecklare på Bolagsverket, som gärna rekryterar studenter från Mittuniversitetet.
På Bolagsverket finns ett högt intresse för att ta emot studenter för ex-jobb och examinerade från datateknikprogrammet. Utvecklingsbehovet när det gäller digitala tjänster är stort, liksom fokuset på att utveckla och förbättra tjänsterna för företagen som söker Bolagsverkets stöd. Idag finns 140 anställda på IT-avdelningen, och man behöver bli fler.
– Många verksamheter är på en digitaliseringsresa så vi och andra arbetsgivare kommer att behöva kunniga inom datateknik även i fortsättningen. Utvecklingen av AI skapar också nya och fler arbetstillfällen för den som valt en sådan inriktning för sin utbildning, konstaterar Martin Roos.
Skapat ett traineeprogram
Bolagsverket söker både systemutvecklare som designar, utvecklar och underhåller programvara och applikationer, och infrastrukturutvecklare som fokuserar på den tekniska infrastrukturen så att systemet för servrar, nätverk och databaser är pålitligt och säkert. För att vara en bra arbetsplats har myndigheten skapat ett traineeprogram, Bolagsverksakademin, för nyanställda som är nya i sin yrkesroll. Här finns chans till handledning och erfarenhetsutbyte så att man kommer in i sitt uppdrag på ett bra sätt.
När Bolagsverket nyanställer letar man efter individer som visar ett teknikintresse och att man vill lära sig mer och utvecklas. En bra inställning att ha med tanke på att utvecklingen inom datateknik och digitala lösningar ständigt går framåt.
– Om man har det intresset så fixar vi resten tillsammans, säger Martin Roos.
Ex-jobb ger bra nätverk
En väg ut på arbetsmarknaden är att som student göra sitt ex-jobb på en arbetsplats. På Bolagsverket lägger man ner en hel del arbetet på att ta fram bra uppslag för ex-jobb man kan presentera för studenter som går sitt tredje eller femte år.
– Det ska vara en frågeställning eller ett behov som vi behöver undersöka för att kunna utveckla eller starta till exempel en tjänst, beskriver Martin Roos.
Genom att göra sitt ex-jobb på ett företag får man insikt om hur en arbetsplats fungerar och bygger nätverk som är användbara när man kommer ut i arbetslivet.
– Vi är angelägna om det som arbetsplats och vi ser att Mittuniversitetet också satsar mycket på att ge studenterna möjligheter att bygga nätverk under sin studietid, och det är väldigt positivt både för oss och studenterna, säger Martin Roos.