Socionomprogrammet, 210 hp
Utbildningsplan för:
Socionomprogrammet, 210 hp
Bachelor of Science in Social Work, 210 credits
Allmänna data om programmet
- Programkod: SSOPG
- Tillträdesnivå: Grundnivå
- Diarienummer: MIUN 2024/801
- Högskolepoäng: 210
- Ansvarig institution: Psykologi och socialt arbete
- Fastställd: 2024-04-24
- Giltig fr.o.m: 2025-09-01
Syfte
Socionomprogrammet är yrkes- och forskningsförberedande och ger bred kompetens för självständigt socialt arbete på individ-, grupp- och samhällsnivå – i Sverige och i världen.
Lärandemål
Utöver de mål som anges i Högskolelagen kap 1 § 8 samt Högskoleförordningen, bilaga 2 har Socionomprogrammet vid Mittuniversitetet följande lokalt lärandemål:
- visa kunskap om socialt arbete ur ett nationellt såväl som internationellt perspektiv, och visa färdighet och förmåga att verka för social förändring i ett pluralistiskt samhälle.
Innehåll
Socionomprogrammet som är yrkes- och forskningsförberedande omfattar 210 hp (3,5 års studier), varav 180 hp på grundnivå (termin ett till sex) och 30 hp på avancerad nivå (termin sju). Progression i programmet, i fråga om kunskapsinhämtning och färdighetsträning, illustreras i följande fyra nivåer:
A-NIVÅ: GRUNDLÄGGANDE FÖRSTÅELSE/INSIKT, DEFINIERA,
REDOGÖRA, FÖRKLARA
Termin 1
Socialt arbete GR (A), Socialt arbete som profession och ämne - introduktion, 22,5 hp
Socialt arbete GR (A), Vetenskapsteori och metod för socialt arbete I, 7,5 hp
Termin 2
Socialt arbete GR (A), Juridik för socialt arbete, 13,5 hp
Socialt arbete GR (A), Socionomers arbetsuppgifter och professionsroller, 6 hp
Socialt arbete GR (A), Centrala begrepp och teorier i socialt arbete, 10,5 hp
B-NIVÅ: TILLÄMPNING AV KUNSKAP OCH FÖRSTÅELSE, REFLEKTERA
Termin 3
Socialt arbete GR (B), Verksamhetsförlagd utbildning I, 22,5 hp
Socialt arbete GR (B), Organisation och ledarskap i socialt arbete, 7,5 hp
Termin 4
Socialt arbete GR (B), Social utsatthet och sociala problem – utredning och dokumentation, 21 hp
Socialt arbete GR (B), Socialt arbete i en föränderlig värld, 9 hp
C-NIVÅ: FÖRMÅGA ATT GÖRA BEDÖMNINGAR, KRITISKT REFLEKTERA
Termin 5
Socialt arbete GR (C), Verksamhetsförlagd utbildning II, 22,5 hp
Socialt arbete GR (C), Forskningsöversikt, 7,5 hp
Termin 6
Socialt arbete GR (C), Vetenskapsteori och metod för socialt arbete II, 9 hp
Socialt arbete GR (C), Självständigt arbete, 15 hp
Socialt arbete GR (C), Samhällsarbete och social mobilisering i en socialpolitisk kontext, 6 hp
AV-NIVÅ: FÖRDJUPNING AV KUNSKAPER, FÄRDIGHETER OCH FÖRMÅGOR
Termin 7
Under programmets sjunde termin läser de studerande två kurser på avancerad nivå omfattande 15 hp. Terminen innehåller även valbara kurser på avancerad nivå i huvudområdet socialt arbete omfattande 15 hp.
Under studietiden kan kursers namn, innehåll, poängfördelning och placering i tiden genomgå vissa förändringar.
TERMIN 1
Terminens första kurs ger en bred introduktion till socialt arbete som profession, ämne och forskningsfält. I kursen behandlas socialpolitik, välfärdsstatatens organisering samt målgrupper och målområden för socialt arbete. I sammanhanget presenteras också perspektiv som globala och lokala relationer som är viktiga i socialt arbete. Utbildningen innehåller, kontinuerligt och med stigande krav, träningsinslag som medverkar till personlig och professionell utveckling (PPU). Terminens andra kurs har fokus på vetenskapsteori och vetenskaplig metod. Kursen är en första introduktion till det självständiga arbetet som genomförs längre fram i programmet. Under terminen presenteras också Mittuniversitetets bibliotek. Kunskap om bibliotekets resurser är viktiga för att utveckla studentens förmåga att söka och värdera information.
TERMIN 2
Terminen inriktas mot juridik, professionsrollen och teorier i socialt arbete. Studenten introduceras under första kursen i det rättsliga fältet där författningar viktiga för socialt arbete presenteras. Myndighetsutövning och rättssäkerhet är i särskilt fokus. Därefter följer en kurs som gäller professionsrollen i socialt arbete. Kursen innehåller teoretiska men också färdighetstränande inslag. Etik i socialt arbete är ett viktigt inslag under terminen. Den avslutande kursen omfattar teorier och begrepp på samhälls- grupp- och individnivå vilka är centrala i socialt arbete.
TERMIN 3
Den första verksamhetsförlagda utbildningen genomförs på en av ämnet godkänd verksamhet inom socialt arbete i Sverige. Via den verksamhetsförlagda utbildningen ska studenten ges möjlighet till färdighetsträning och insikter i det sociala arbetets praktiska förutsättningar och begränsningar. Samarbete med andra yrkesgrupper uppmärksammas särskilt i kursen. Terminen avslutas med kursen ledarskap i socialt arbete som innehåller både teoretiska och färdighetstränande inslag viktiga för organisation, ledning och styrning av socialt arbete.
TERMIN 4
Terminen inleds med att studenten fördjupar sina kunskaper om sociala problem och social utsatthet på individ- och gruppnivå. Särskild uppmärksamhet riktas mot professionens arbetssätt, utredningsmetoder, interventioner och uppföljning. Färdighetsträning gällande professionella samtal och möten ingår. Kursen ger också fördjupade juridiska kunskaper centrala för utredning och dokumentation i relation till myndighetsutövning. Terminen avslutas med att studenten fördjupar sina kunskaper om socioekonomiska och kulturella faktorer och processer. Internationellt och interkulturellt socialt arbete har ett särskilt fokus i kursen.
TERMIN 5
Den andra verksamhetsförlagda utbildningen genomförs på en av ämnet godkänd verksamhet inom socialt arbete. Via den verksamhetsförlagda utbildningen ska studenten ges möjlighet till fördjupad färdighetsträning och kunskaper i socialt arbetes praktiska förutsättningar, möjligheter och begränsningar. Studenten har möjlighet att förlägga den verksamhetsförlagda utbildningen i Sverige eller utomlands. Terminen avslutas med en kurs där studenten lär sig att avgränsa och redovisa ett forskningsområde relevant för ämnet socialt arbete. Innehållet i kursen har koppling till det självständiga arbetet som genomförs längre fram i programmet.
TERMIN 6
Terminen inleds med att studenten först ges möjlighet att fördjupa sina kunskaper i vetenskapsteori och metod. Kursen fungerar förberedande för det självständiga arbete som genomförs under terminen. Terminen avslutas med en kurs där studenten ges möjlighet att fördjupa sina kunskaper om samhällsarbete och social mobilisering. Samhällsarbete, som har en lång tradition i socialt arbete, tar sin utgångspunkt i berörda människors perspektiv och egna behov och syftar till mobilisering och social förändring.
TERMIN 7
Under programmets sjunde termin läser de studerande två obligatoriska kurser på avancerad nivå omfattande totalt 15 hp. Studenterna erbjuds även valbara kurser på avancerad nivå i huvudområdet socialt arbete omfattande totalt 15 hp. Samtliga kurser presenteras under termin sex då de valbara söks inför termin sju.
Behörighet
Grundläggande behörighet + Matematik 2a eller 2b eller 2c, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.
Programbeskrivning
Socionomprogrammet är en akademisk professionsutbildning. Programmet är en bred samhälls- och beteendevetenskaplig utbildning som ger många yrkesalternativ inom det sociala arbetsfältet, nationellt och internationellt. Programmet säkerställer generell kompetens för socialt arbete i förhållande till målgrupper och målområden i socialt arbete. Utbildningen är också forskningsförberedande.
Genom val av uppsatsämne (självständigt arbete) och valbara kurser på termin sju kan studenten påverka sin utbildning. Två långa verksamhetsförlagda utbildningsperioder erbjuds. Det finns möjlighet till verksamhetsförlagd utbildning i andra länder än Sverige under termin fem. Utbildningen innehåller kontinuerligt och med stigande krav, träningsinslag som medverkar till personlig och professionell utveckling. Det handlar till exempel om samtals- och värderingsövningar. I professionell kompetens ingår också att kunna uttrycka sig väl i text och tal, varför professionellt skrivande och muntlig framställning tränas fortlöpande.
Urvalsregler
Urval sker i enlighet med Högskoleförordningen och den lokala antagningsordningen.
Spärrar i utbildningen
Särskilda behörighetskrav för kurser inom programmet anges i respektive kursplan. Under förutsättning att behörighetskraven för aktuell kurs är uppfyllda har studenter som följer programmet garanterad plats på alla obligatoriska och valbara kurser.
Undervisning och examination
Studierna bedrivs på heltid och är campusförlagda. Undervisningsformerna varierar mellan kurser och framgår av respektive kursplan. Det förekommer föreläsningar, seminarier, tillämpningsövningar, grupp- och projektarbeten samt handledning i grupp eller enskilt. Förmåga att kunna arbeta i mindre grupper eller team är en väsentlig färdighet för socionomer, flera kurser innehåller därför sådana moment av skiftande karaktär. Val av examinationsform utgår från lärandemålen för varje kurs. Examination ska fylla såväl ett inlärningssyfte som ett kontrollerande syfte. Betygsskalor framgår i kursplanerna.
Socionomprogrammet bygger på ett förhållnings- och arbetssätt som innebär aktiv inlärning, problematisering och kritisk reflektion. Undervisningen syftar till att träna de studerandes aktiva kunskapssökande genom att kritiskt reflektera och sakligt argumentera i såväl tal som skrift, samt att utveckla medvetenheten om den egna personens betydelse i socialt arbete. En genomgående strävan är att tillvarata och bearbeta studenters egna erfarenheter i utbildningens olika moment.
Utbildningen består av obligatoriska kurser med platsgaranti (under förutsättning att behörighetskraven är uppfyllda), men såväl obligatoriska som frivilliga moment ingår i kurserna. Vilka moment som har obligatorisk närvaro framgår av respektive kursplan. Vi vill understryka att närvaro på föreläsningar är viktigt för studenters lärande.
Examensbenämning
Socionomexamen
Efter att ha fullföljt hela programmet har studenten uppnått kursfordringarna för Socionomexamen, som översätts till Degree of Bachelor of Science in Social Work.
Efter fullföljda studier till och med termin sex har studenten uppnått kursfordringar för Kandidatexamen med huvudområdet socialt arbete (180 hp) som översätts till Degree of Bachelor of Science with a major in Social Work.
Övrig information
Studenter har möjlighet till utlandsstudier i en termin.
Studenter som önskar uppehåll i sina studier ska ansöka om studieuppehåll.
Studenter som avbryter sina studier på programmet ska meddela studieavbrott.