Pedagogik
Pedagogik som vetenskaplig disciplin har som huvudsaklig uppgift att beskriva, förstå och förklara påverkansprocesser som fostran, ledarskap, lärande, undervisning och utbildning inom en samhällelig kontext.
Påverkansprocesser finns i förskolan, fritidshemmet, skolan och andra utbildningssammanhang, men också till exempel inom arbetslivet, i personalarbete, behandling och informationsförmedling i sjuk- och hälsovård, i föreningsverksamhet som träning och tävling inom idrott. Den gemensamma nämnaren är att fostran, ledarskap, lärande, undervisning och utbildning bidrar till att exempelvis barn, chefer, elever, idrottare, ledare, lärare och medarbetare inlemmas olika i sociala sammanhang.
Den forskning som bedrivs inom pedagogikämnet vid Mittuniversitetet handlar om didaktik och mångfald, digitalisering, kritisk utbildningsforskning samt utbildningsledarskap och skolutveckling. Ämnet utgör en väsentlig del av lärarutbildningsprogrammen och ingår som huvudområde i det beteendevetenskapliga programmet, i magister- och mastersprogrammen liksom i utbildningen på forskarnivå. Ämnet har även en omfattande verksamhet inom kompetensutveckling av yrkesverksamma.
Efterfrågan på personal med kompetens i pedagogik finns inom såväl privat som offentlig sektor, liksom vårdsektorn, utbildningsväsendet, enskilda organisationer, privata företag och fritidsverksamhet.
Mittuniversitetet erbjuder kurser i pedagogik på grundnivå, avancerad nivå samt på forskarnivå. Kurserna kan ingå som huvudområde i en kandidat-, magister-, master- eller forskarexamen. Kurser ges både som helfarts-, halvfarts-och kvartsfartskurser. De senare ger dig möjlighet att kombinera yrkesarbete och studier. Dessutom ges vissa special- och fortbildningskurser inom ämnet.
Fristående kurser i Pedagogik
Anställda inom ämnet pedagogik



































