Omvårdnad AV, Medicinsk vetenskap och hälsofrämjande omvårdnad med inriktning psykisk hälsa och ohälsa, 6 hp
Psykisk ohälsa är vanligt förekommande och något de flesta kommer i kontakt med genom livet. Psykisk ohälsa kan handla om allt från tillfälliga besvär av oro, nedstämdhet eller sömnbesvär till svårare psykiska sjukdomar. Psykisk ohälsa är dessutom är riskfaktor för suicid, för att utveckla fysiska sjukdomar och socialt utanförskap. Du som jobbar som sjuksköterska som ofta möter personer med psykisk ohälsa och vill fördjupa dig i psykiatrisk omvårdnad kan ha praktisk användning av denna kurs.
Denna kurs ger dig fördjupade kunskaper inom hälsofrämjande omvårdnad och medicinsk vetenskap med fokus på psykisk hälsa, psykisk ohälsa och psykiska funktionsnedsättningar hos barn, ungdomar och vuxna. Kursen behandlar differentialdiagnostik och samsjuklighet (fysisk, psykisk och social), samt användningen av psykiatriska bedömningsinstrument. Kursen är särskilt inriktad på att ge sjuksköterskor de kunskaper och verktyg som behövs för att samtala, identifiera, behandla och förebygga psykisk ohälsa, samt för att stödja återhämtning och rehabilitering.
Undervisningens upplägg
Studierna sker på distans med endast digitala träffar och baseras på eget kunskapssökande och egna reflektioner. Undervisningen sker i form av inspelade föreläsningar, föreläsningar live samt självständiga studier/seminarier.
Behörighet
Av Socialstyrelsen utfärdad svensk legitimation som sjuksköterska. Minst 90 högskolepoäng inom ämnet omvårdnad eller motsvarande, varav 15 högskolepoäng utgörs av ett examensarbete på kandidatnivå, samt två års yrkespraktik som sjuksköterska.
Urval
Urvalet grundas på antalet avklarade högskolepoäng som avklarats senast sista anmälningsdag, minst 30 och max 285 högskolepoäng