Kompetens i hälso‑ och sjukvård med samiskt perspektiv, 4,5 hp
Är du intresserad av att lära dig mer om samisk kultur relaterat till bemötande inom hälso- och sjukvård? I kursen får du möjlighet att fylla på din kompetens genom att lära dig mer om samisk kultur och livsstil i ett livsspannsperspektiv relaterat till bemötande inom hälso- och sjukvården.
Målgrupp
Kursen vänder sig till hälso- och sjukvårdspersonal inom regional och kommunal verksamhet samt andra yrkesgrupper med intresse för kulturkompetens och samisk kultur.
Behörighet
Kursen är en uppdragsutbildning som med stöd av förordningen om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor (SFS 2002:760) kan anordnas mot avgift från juridisk person, dvs. offentliga uppdragsgivare eller privata företag, för kompetensutveckling av anställda. Den organisation som beställer uppdragsutbildningen (uppdragsgivaren) beslutar om vem som får delta.
Del av innehållet
- Samisk kultur och livsstil i ett livsspannsperspektiv
- Hälsa och ohälsa bland barn och unga
- Hälsa och ohälsa bland vuxna
- Hälsa och ohälsa bland äldre
- Lagstiftning och författningar
Förutsättningar och upplägg
Kursen är helt digital och distansbaserad vilket kräver tillgång till dator, god internetuppkoppling, webbkamera och headset (eller liknande). Undervisningen består av inspelade föreläsningar och seminarium som sker via distansverktyget Zoom. Övrig kommunikation och information om kursen sker via lärosätets lärplattform.
Kursen motsvarar cirka tre veckors heltidsstudier men ges under 12 veckor med 25% studietakt (10 h/vecka).
Som kursdeltagare ansvarar du själv för det egna lärandet och förväntas självständigt söka information, arbeta med organisationsspecifika utmaningar och data samt ta eget ansvar i såväl enskilda som gemensamma arbeten.
Examination
Kursen innehåller en examination i form av en inlämningsuppgift/hemtentamen som består av två delar, en del med kunskapsfrågor och en beskrivande del som utgår från egna erfarenheter och verksamheter.
Övrigt
Kursen har tagits fram i samverkan med kunskapsnätverket samt representanter från Region Jämtland/Härjedalen och region Västernorrland samt Östersund och Sundsvalls kommun samt MIUN:s nätverk Båskoes - Nätverk för forskning om och med det sydsamiska samhället
Kontakt
