Klinisk psykologi och att möta psykiskt lidande, 3 hp
Kursen syftar till att ge en första introduktion till klinisk psykologi, förhållningssätt och praktiska verktyg i att möta och bemöta psykiskt lidande.
Målgrupp
Kursen riktar sig till alla som i sitt arbete möter personer med psykiskt lidande.
Behörighet
Kursen är en uppdragsutbildning som med stöd av förordningen om uppdragsutbildning vid universitet och högskolor (SFS 2002:760) kan anordnas mot avgift från juridisk person, dvs. offentliga uppdragsgivare eller privata företag, för kompetensutveckling av anställda. Den organisation som beställer uppdragsutbildningen (uppdragsgivaren) beslutar om vem som får delta. Uppdragsutbildningar följer dock samma krav och håller samma kvalitet som annan högskoleutbildning.
Del av innehåll
Deltagarna kommer att:
- få översiktlig kunskap om grundläggande begrepp, modeller och verktyg relaterade till klinisk psykologi. Några exempel är stress-sårbarhetsmodellen, ABC-analys
- få kunskap om några vanliga psykiatriska tillstånd, däribland depression, sömnstörningar och olika ångesttillstånd
- lära sig identifiera och ge exempel på hjälpsamma förhållningssätt i att möta och bemöta psykiskt lidande
- på en grundläggande nivå lära sig redogöra för utmaningar och förhållningssätt vid psykiatriska tillstånd
- jobba med de utmaningar som kan finnas och reflektera kring hur man kan visa medvetenhet om möjligheter och begränsningar i tillämpning av klinisk psykologisk kunskap utifrån parametrar som kompetens, befogenheter, yrkesansvar och etiska aspekter
Länk till kursplanen med kurslitteratur
Förutsättningar och upplägg
Kursen är tänkt att stärka deltagarnas kompetens i mötet med individer som lider av psykisk ohälsa, likväl som att få verktyg för att ta hand om sig själv i dessa möten. Kursen tar avstamp i forskning och teori men med nära koppling till praktik, reella utmaningar och behov på den arbetsplats deltagaren är verksam.
Under kursen uppmuntras deltagarna till samarbete och erfarenhetsutbyten, både under de olika träffarna, men också under kursens gång. Samtliga deltagare kommer därför ha tillgång till en forumfunktion i kursrummet på lärplattformen Moodle.
Kursen motsvara två veckors heltidsstudier (80h) men kan ges utdragen under flera veckor med lägre studietakt.
Undervisningsformer
Kursen är distansbaserad vilket innebär att det krävs tillgång till dator, god internetuppkoppling, webbkamera och headset/hörlurar med mikrofon. Den distansbaserade undervisningen sker via vår lärplattform Moodle och mötesverktyget Zoom. Undervisningen har ett flexibelt upplägg där deltagarna erbjuds ett paket med inspelade föreläsningar som de kan ta del av när det passar dem i tid och rum. Vidare erbjuds frivillig frågestund via Zoom, för möjlighet att räta ut eventuella frågetecken kring examinationerna. Kursdeltagaren ansvarar själv för det egna lärandet och förväntas självständigt söka information, arbeta med organisationsspecifika utmaningar och ta ansvar i såväl enskilda som gemensamma arbeten.
Examination
Examinationen på kursen sker via 1) muntligt och skriftligt arbete, samt 2) genom ett quiz . För att få ut 3 högskolepoäng och ett kursintyg krävs att båda examinationsmomenten är godkända. Betygsskalan består av betygen Godkänd eller Underkänd.
Kursansvarig och lärare på kursen
Kursansvarig är Michaela Tjernberg, doktorand i psykologi och lärare på kursen är Johanna Björkdahl, legitimerad psykolog och adjunkt i Psykologi.
Utbildningstillfällen
Kursstart hösten 2024
Denna kursomgång riktar sig i första hand till anställda på arbetslivsförvaltningen i Härnösands kommun. Finns intresse hos andra kommuner/organisationer så är ni välkomna att höra av er till oss. Se kontaktuppgifter nedan.
Kursperiod: vecka 37-48
Kursstart tisdagen den 10/9 med frivillig fysisk träff i Härnösand kl 13.00-15.30
Anmälan
Vid intresse för att delta på utbildningstillfället ht24 vänder sig medarbetare vid Härnösands kommun till sin närmaste chef eller HR-kontakt.
Intresserade från övriga organisationer är välkomna att vända sig till oss på Mittuniversitetet, se kontaktuppgifter nedan.
Kontakt
