North2North
North2North är ett mobilitetsprogram inom University of the Arctic (Uarctic), med fokus på nordlig/arktisk utbildning och forskning. Möjlighet finns till studieavgiftsfria studieplatser och stipendier. Ansökningsdeadline är 1:a december.
North2North
North2North utbytesprogram innefattar både studieavgiftsfri studieplats och stipendium. Utbytesplatser inom North2North kan sökas av samtliga studenter vid Mittuniversitetet oavsett ämnesområde. Prioriteras gör de som studerar eller har särskilt intresse för frågor kopplade till den nordliga och arktiska regionen (tex Nordic Tourism, Business management in the north, Environmental/natural/geopolitical issues related to the north, Distance and e-learning, med mera). Det personliga brevet behöver beskriva den akademiska kopplingen eller annan nordlig/arktisk koppling, motivation eller intresse. Brevet skrivs på engelska.
Klicka här för mer information om North2North utbytesprogram.
Värduniversitet
Flera universitet i USA, Kanada, Skottland, Frankrike, samt i de nordiska länderna, inklusive Grönland och Färöarna, ingår i programmet. Även University of Tasmania i Australien ingår. Observera att alla universitet som är medlemmar i nätverket inte erbjuder utbytesplatser varje läsår och antal platser med tuition waiver (studieavgiftsfritt) till universiteten i Kanada, USA, Skottland, och Australien är särskilt begränsade.
Klicka här för lista på universitet som erbjuder tuition waivers 2025/2026.
Observera att dessa tuition waivers fördelas inom hela nätverket (dvs de är inte MIUNs egna). Mobilitet till Ryssland är stängd tills vidare. Information om alla nätverksmedlemmar finns på Uarctics hemsida. Klicka här för att nå information om respektive medlemsuniversitet i North2North under fliken "Where can I go".
Stipendienivåer och kostnader
Grundbelopp för en termin är 10 000 SEK, plus ett resebidrag om:
• SEK 2,000 – för Finland och Danmark (Köpenhamn)
• SEK 5,000 – för Norge och Frankrike
• SEK 9,000 – för Skottland
• SEK 12,000 – för lärosäten i Grönland, Island, på Svalbard, vid östkusten
i USA och Kanada
• SEK 15,000 – för lärosäten vid västkusten i USA och Kanada
Osbervera att stipenium hjälper att täcka delar av kostnader men det är inte heltäckande. Särskilt utbytesstudier i Nordamerika och Australien är kostsamt, så undersök priserna på webben innan du söker ett visst universitet. Vad kostar boende, måltider, och försäkring? Behövs visum eller språktest och vad kostar det? Vad kostar resan?
Ansökan
Nästa ansökningsperiod är 1/11 till 1/12 2024, för studier höstterminen 2025 eller vårterminen 2026. Besked om plats under februari/mars.
Ansökan är online och består av två delar som görs i systemet Mobility-Online. Den första delen är en online registrering där du fyller i dina personuppgifter, information om dina nuvarande studier, vilken termin och vilket ämnesområde du planerar att studera utomlands, och 1-3 partneruniversitet i den ordning som du prioriterar.
Efter att detta skickats in online får du en epost med en länk att följa för att ladda upp dina personliga dokument i systemet Mobility-Online.
De bilagor som ska laddas upp i din online ansökan är:
- Letter of Motivation - ett personligt brev på engelska där du beskriver varför du söker utbytesplatsen inom just North2North och din koppling till programmets fokusområden. Brevet ska vara ca 1 A4-sida (kring 600 ord). OBS: Riktlinjerna för Letter of Motivation måste följas. Klicka här för instruktioner om innehåll i North2North letter of motivation.
- Transcript of record - ladokutdrag på engelska
När din ansökan är komplett får du ett bekräftelse-mail. Endast kompletta ansökningar tas med i ansökningsomgången. Besked om nominering till utbytesplats skickas till sökande via epost under februari, med uppmaning att logga in i MobilityOnline och tacka ja eller nej till din plats. Du som tackar ja blir kontaktad med mer information. Ett uteblivet svar tolkas som ett nej.
Eftersom antalet platser utanför Europa inom North2North-nätverket är begränsade och konkurrensen är stor rekommenderas att även söka utbyte via MIUNs egna utbytesavtal, detta gäller främst platser utanför Europa.
Stäm alltid av dina val med programansvarig innan du söker.
Redo att ansöka?
Vid frågor, kontakta Maria Fredlund, kontaktperson för North2North på Mittuniversitetet
Efter ditt North2North utbyte
Alla som deltar i programmet skriver en reserapport efter utbytet.
Mittuniversitetets deltagande i North2North genomförs med stöd av Svenska institutet.
Kontakt
