Masterprogram i litteraturvetenskap
Sidor för dig som studerar masterprogrammet i litteraturvetenskap (120 hp, programkod HLILA)
Allmän information
Här finns grundläggande information om masterprogrammet i litteraturvetenskap, som drar igång höstterminen 2024. I utbildningsplanen kan du se bl.a. programmets syfte, övergripande lärandemål och övergripande upplägg, men på den här webbsidan ges viss konkretiserande information.
Programmet består av en rad olika kurser: vill du veta mer om vad som händer inom respektive kurs hänvisas till kursplaner, välkomstbrev och Mittuniversitetets lärplattform Moodle, där varje kurs har varsin kursyta. Ni får tillgång till kursernas Moodlesidor strax före respektive kursstart, under förutsättning att ni är registrerade. (Information om registrering på kurser finns här.)
Programmets uppläggning
Programmet går helt på distans och det förutsätts att du deltar aktivt i diskussionerna på seminarierna och de andra lärtillfällen som ingår. Du ska alltså ha fungerande webbkamera, mikrofon och nätuppkoppling.
Studierna i programmet är på heltid, dvs. du förutsätts kunna lägga bortåt 40 timmar per vecka på arbetet. Till största delen blir det fråga om självstudier, dvs. läsning av kurslitteratur, förberedelser inför seminarier och olika skrivuppgifter. Frekvensen av seminarier och andra schemalagda tillfällen kan variera mellan de olika kurserna, men vanligen kommer det handla om ett seminarium (om två timmar) per vecka. I enstaka fall går det att utebli från obligatoriska lärtillfällen om det beror på t.ex. sjukdom, men andra studier eller arbeten är inte giltiga skäl för frånvaro. Frånvaro från examinerande seminarier medför kompensationsuppgift – formerna för det bestäms av respektive kursansvariga (det kan t.ex. röra sig om extra seminarietillfällen eller skrivuppgifter).
Litteraturvetenskap som vetenskaplig disciplin är inte isolerad från andra ämnen, tvärtom finns många överlappande fält över ämnesgränserna och det är också något som genomsyrar programmet. Flera av kurserna läses gemensamt med andra ämnen, framför allt historia men också sociologi. I flera kurser kommer ni som läser programmet att samläsa med personer som sökt dem som fristående kurser.
Under första läsåret (2024/25) ser utbudet ut så här (för kursplan och litteraturlista, klicka på respektive kurs – observera att litteraturlistor för kurser kan ändras t.o.m. slutet av föregående termin; endast kursplanerna för höstterminen 2024 är att betrakta som slutgiltiga):
Programintroduktion måndag 2 september 2024
måndag 2/9 kl. 13.15–15.00: programintroduktion (gemensam för historia, litteraturvetenskap och sociologi). Zoomlänk kommer finnas i välkomstbrevet för programmet (spara den så att du har den till hands, ifall registreringen inte hunnit bli klar till 2/9).
Kurser höstterminen 2024 (programmets termin 1):
vecka 36–40: Vetenskapsteori (7,5 hp, tillsammans med litteraturvetenskap och sociologi)
vecka 41–45: Arkiv och medier genom tiderna (7,5 hp, tillsammans med litteraturvetenskap och sociologi)
vecka 46–50: Modernism och politik (7,5 hp)
vecka 51–03: här väljer ni kurs! Ni kan gå den kurs som litteraturvetenskap arrangerar – Subjektivitetens historia (7,5 hp) – alternativt annan humanistisk eller samhällsvetenskaplig kurs på samma nivå som erbjuds samtidigt inom lärosätet eller – efter godkännande från programansvarig – utanför lärosätet. På Mittuniversitetet finns f.n. att välja på: Etnicitet och nationalitet i Mittnorden i ett historiskt perspektiv (7,5 hp, arrangerad av historia). Valet mellan kurserna gör du själv, preliminärt fr.o.m. 2 dec 2024 i Ladok.
Kurser vårterminen 2025 (termin 2) – för er som tänker läsa hela masterprogrammet på två år:
(du gör själv valet att fortsätta på tvåårsmastern genom att vecka 12–13 välja i Ladok att gå kursen Romantiken och estetikens uppkomst)
vecka 04–08: Humaniora och bildning (7,5 hp, tillsammans med historia)
vecka 09–13: Metodologi och vetenskapligt skrivande (7,5 hp, delvis tillsammans med historia) [länk kommer]]
vecka 14–18: Romantiken och estetikens uppkomst (7,5 hp)
vecka 19–23: Perspektiv på samtida teori (7,5 hp, tillsammans med historia) [länk kommer]
Kurser vårterminen 2025 (termin 2) – för er som vill läsa ett år och ta ut en magisterexamen:
(du gör själv valet att avsluta med en magister genom att vecka 12–13 välja i Ladok att gå kursen Examensarbete, 15 hp)
vecka 04–08: Humaniora och bildning (7,5 hp, tillsammans med litteraturvetenskap)
vecka 09–13: Metodologi och vetenskapligt skrivande (7,5 hp, delvis tillsammans med litteraturvetenskap) [länk kommer under sommaren]
vecka 14–23: Examensarbete (15 hp) [magisteruppsats, kursplan färdigställs ht 2024]
Masterprogrammet år två (2025/26 för er som börjar ht 2024):
På höstterminen (programmets termin 3) läser ni fyra 7,5 hp-kurser:
- Materia, text och historisk kontext (en teoretisk/metodologisk fördjupningskurs)
- Natur, framsteg, förstörelse: om Adornos naturbegrepp – eller annan kurs som ges samtidigt (valbar kurs)
- Makt, konst och kunskap (tematisk fördjupningskurs rörande ett särskilt historiskt sammanhang)
- Individuell läskurs (i samråd med kursansvarig väljer ni själva fördjupningslitteratur inom ett visst tema)
Hela vårterminen (termin 4) är avsatt för arbetet med er masteruppsats på 30 hp. Ni uppmuntras dock starkt att börja med arbetet redan under hösten före. Exempelvis kommer den första kursen – Materia, text och historisk kontext – att syfta till att kicka igång ert arbete med uppsatsen, och ni kan också med fördel använda Individuell läskurs för inläsning i uppsatsarbetets forskningsläge och/eller teoretiska sammanhang.
Att tänka på i förväg
Glöm inte att vara ute i god tid med att införskaffa kurslitteraturen! Se välkomstbrevet för den första kursen, Vetenskapsteori, där det kommer finnas information om vad som ska läsas första veckan.
Kontakt
Programansvarig: Anders E. Johansson
Utbildningshandläggare: Maria Hedlund
Frågor som specifikt rör de enskilda kurserna riktas i första hand till respektive kursansvariga. För kurserna ht 2024 har följande kursansvariga bestämts:
- Vetenskapsteori: Anders E. Johansson
- Arkiv och medier genom tiderna: Anders E. Johansson
- Modernism och politik: Sven Anders Johansson
- Subjektiviteten historia: Sven Anders Johansson
Ett programråd är under uppbyggnad, med representanter för master-/magisterprogrammen i historia, litteraturvetenskap och sociologi.
Programansvarig
