Magisterprogram i sociologi med inriktning mot forskning och kritiska studier
Välkommen till magisterprogrammet i sociologi med inriktning mot forskning och kritiska studier, 60 hp (programkod SSFKA)!
Allmän information
Här finns grundläggande information om magisterprogrammet i sociologi som drar igång höstterminen 2024. I utbildningsplanen, som du söker upp här, kan du se bl.a. programmets syfte, övergripande lärandemål och övergripande upplägg, men på den här webbsidan ges viss konkretiserande information.
Programmet består av en rad olika kurser. Varje kurs har en kursyta på Mittuniversitetets lärplattform Moodle. Du får tillgång till kursernas Moodlesidor några dagar före respektive kursstart, under förutsättning att du är registrerad. Information om registrering på kurser finns här.
Programmets uppläggning
Programmet går helt på distans och det förutsätts att du deltar aktivt i diskussionerna på seminarierna och de andra lärtillfällen som ingår. Du ska alltså ha fungerande webbkamera, mikrofon och nätuppkoppling.
Studierna i programmet är på heltid så du förväntas kunna lägga 40 timmar per vecka på studier. Till största delen blir det fråga om självstudier, dvs. läsning av kurslitteratur, förberedelser inför seminarier och olika skrivuppgifter. Frekvensen av seminarier och andra schemalagda tillfällen kan variera mellan de olika kurserna men vanligen kommer det handla om ett till två seminarier (om cirka två timmar) per vecka. I enstaka fall går det att utebli från obligatoriska lärtillfällen om det beror på t.ex. sjukdom, men andra studier eller arbeten är inte giltiga skäl för frånvaro. Frånvaro från obligatoriska seminarier medför kompensationsuppgift – formerna för det bestäms av respektive kursansvarig (det kan t.ex. röra sig om extra seminarietillfällen eller skrivuppgifter).
Sociologi som vetenskaplig disciplin är inte isolerat från andra ämnen, tvärtom finns många överlappande fält över ämnesgränserna och det är också något som genomsyrar programmet. Flera av kurserna läses gemensamt med ämnena litteraturvetenskap och historia. I några kurser kommer ni som läser program också att samläsa med personer som läser kurserna som fristående kurser.
Kursutbudet ser ut såhär:
Kurser höstterminen 2024 (programmets termin 1):
Vecka 36–40: Historia AV, Vetenskapsteori (7,5 hp, tillsammans med litteraturvetenskap och historia)
Vecka 41–45: Litteraturvetenskap AV, Arkiv och medier genom tiderna (7,5 hp, tillsammans med litteraturvetenskap och historia)
Vecka 46–50: Sociologi AV, Makt, tid och plats (7,5 hp, enbart sociologi)
Vecka 51–03: Välj 1st av nedanstående
Historia AV, Etnicitet och nationalitet i Mittnorden i ett historiskt perspektiv, 7,5 hp
Litteraturvetenskap AV, Subjektivitetens historia, 7,5 hp
Val av kurs gör du själv i Ladok under perioden 2 - 15 december 2024. Valet görs enkelt genom att du loggar in på studentsidan under valperioden (datumen enligt ovan) och anmäler dig till den kurs du vill läsa.
Kurser vårterminen 2025 (termin 2):
Vecka 04–13:Sociologi AV, Sociologisk etnografi, (15 hp enbart sociologi)
Vecka 14–23: Sociologi AV, Självständigt arbete, (15 hp enbart sociologi)
Här kan du se en översikt och klicka dig vidare till respektive kursplan.
Att tänka på inför studiestarten
Var ute i god tid med att införskaffa kurslitteraturen! Se välkomstbrevet för den första kursen, Vetenskapsteori, där det finns information om vad som ska läsas första veckan.
Vi inleder med en programintroduktion måndag 2 september kl. 13.15–15.00. Träffen är inledningsvis gemensam för historia, litteraturvetenskap och sociologi. Efter en stund delas den stora gruppen i ämnesspecifika grupper, då vi pratar om sådant som är specifikt för respektive ämne.
Zoomlänk: https://miun-se.zoom.us/j/65252453812?pwd=eWVFMi9KNGsxZWhzcVRUbnBHcjVzQT09
Länken finns också i välkomstbrevet för programmet.
Kontakt
Programansvarig: Karin Jarnkvist
Utbildningshandläggare: Maria Görlin
Frågor som specifikt rör de enskilda kurserna riktas i första hand till respektive kursansvariga. För kurserna ht 2024 har följande kursansvariga bestämts:
- Historia AV, Vetenskapsteori 7,5 hp: Anders Johansson
- Litteraturvetenskap AV, Arkiv och medier genom tiderna 7,5 hp: Samuel Edquist
- Sociologi Av, Makt, tid och plats 7,5 hp: Karin Jarnkvist
- Historia AV, Etnicitet och nationalitet i Mittnorden i ett historiskt perspektiv 7,5 hp: Samuel Edquist
- Litteraturvetenskap AV, Subjektivitetens historia, 7,5 hp: Sven Anders Johansson
Ett programråd är under uppbyggnad, med representanter för master-/magisterprogrammen i historia, litteraturvetenskap och sociologi. Programrådet diskuterar och beslutar om frågor som är gemensamma för de tre programmen.
Programansvarig
