Information till dig som lärare
Här finner du information om uppsatstävlingen riktad till dig som lärare för årskurs 2 på gymnasiet. Elever som läser Natur- eller Teknikprogrammet vid gymnasieskolor i våra regioner Västernorrland och Jämtland/Härjedalen är välkomna att delta.
Eleverna ska under vårterminen skriva en populärvetenskaplig uppsats som omfattar 2-3 A4-sidor, 4 000-6 000 tecken inkl mellanslag. Uppgiften är att skriva framtidsspaning med avstamp FN:s globala mål Agenda 2030.
Uppsatsen ska skrivas enskilt och källkritiskt. Eleven får inte använda AI-robot eller chat-robot.
Uppsatsen ska utgå från något av följande globala mål:
- Mål 7 Hållbar energi för alla
- Mål 9 Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
- Mål 11 Hållbara städer och samhällen
- Mål 13 Bekämpa klimatförändringarna
Längre ned på sidan finns inspirationsfilmer med några av våra forskare på områdena.
Uppsatsen ska ha en tydlig koppling till något av de globala målen samt ha en framåtblick och gärna med en personlig eller unik vinkel.
Exempel på tidigare uppsatser:
- Kärnkraft i samhället
- Säkrare och grönare städer med självkörande fordon
- Grön vätgas är nyckeln till en hållbar framtid
- Kulturarv och historia - människans rättesnören
- Luftkvaliteten i städerna, Den nya hjärnan
- Förnybar energi för elbilar
En populärvetenskaplig uppsats är en utredande text som på ett lättsamt och begripligt sätt beskriver ett vetenskapligt ämne. Den som läser ska inte behöva vara grundligt insatt i ämnet för att kunna tillgodogöra sig texten. En populärvetenskaplig uppsats är uppbyggd med en inledning, fördjupning, resultat och en avslutning med diskussion.
Utförliga instruktioner gällande uppsatsen finns här
Ni lärare gör bedömningen utifrån den språkliga kvaliteten samt uppsatsens disposition. Kopplingen till ämnet bedöms av Mittuniversitetets bedömargrupp. Utifrån er bedömning utser ni 5-10 bidrag från varje skola. Dessa bidrag ska vara vår bedömargrupp tillhanda senast 21 april 2025. Ni sätter själva ett datum då eleverna ska lämna in uppsatserna till er. Uppsatserna kommer att anonymiseras inför bedömningsprocessen och vinnarna presenteras i samband med prisutdelningen på Mittuniversitetet i slutet av vårterminen.
För varje skola utses första pris, presentkort på 2000 kr, andra pris, presentkort på 1500 kronor och tredje pris, presentkort på 1000 kr.
Eleverna har er som primära kontaktpersoner men vi ordnar gärna digitala informationsträffar där vi kan svara på frågor som dyker upp. Är ni intresserade av att boka in ett sådan tillfälle är ni välkomna att ta kontakt med oss.
Startmöte
Vi bjuder in alla elever och lärare på medverkande skolor till startmöte med introduktion och besök i våra miljöer på Mittuniversitetet campus Sundsvall eller Östersund i januari. Då får ni inspirationsföreläsningar och möten med våra forskare.
Prisutdelning
Vi bjuder in alla elever och lärare som medverkat i tävlingen till prisutdelning och besök i forskningsmiljöerna vid Mittuniversitetet campus Sundsvall eller Östersund i juni.
Kontakt
Kontaktperson för gymnasieskolor: Inger Axbrink, samverkanshandläggare NMT fakulteten, e-post inger.axbrink@miun.se telefon 010-142 88 99.
Låt dig inspireras
Nicklas berättar om grön energi
Ida inspirerar med miljö och kemi
Mattias visar den smarta staden
Lisa beskriver digitalisering
Louisa berättar om sportprodukter
Kontakt
