Information till dig som elev
Här hittar du som läser årskurs 2 på gymnasiet information om uppsatstävlingen som arrangeras av Mittuniversitetet varje år. Tävlingen ges i samarbete med gymnasieskolor i Västernorrland och Jämtland.
Under vårterminen i årskurs 2 vid Natur- eller Teknikprogrammet har du möjlighet att delta i Mittuniversitetets uppsatstävling med en populärvetenskaplig uppsats. Tävlingen arrangeras varje år och syftet är att inspirera dig till fördjupning i intressanta ämnen och samtidigt ge dig som elev en inblick i hur en populärvetenskaplig uppsats ska skrivas. Uppgiften är nära kopplad till några av de ämnen som vi forskar kring vid Mittuniversitetet och din uppsats kommer att bedömas av forskare vid universitetet.
Alla instruktioner finns här på webben och har du några ytterligare frågor är du varmt välkommen att ta kontakt med din lärare.
1-3e pris utses på varje skola
Vid varje skola utses en 1:a, en 2:a och en 3:e pristagare. Vinnarna presenteras vid prisutdelningen i juni. Första pris är ett presentkort på 2000 kr, andra pris är ett presentkort på 1500 kronor och tredje pris är ett presentkort på 1000 kr.
Tidsplan
Uppsatsen skrivs under vårterminen i årskurs 2 och lämnas in till respektive svensklärare under april, exakt datum sätts av lärarna. Därefter granskas uppsatserna av bedömargrupper på Mittuniversitetet. Dessa bedömargrupper utgörs av lärare och forskare på Mittuniversitetet.
Uppgift
Du ska skriva en populärvetenskaplig uppsats på 2-3 A4-sidor, ca 4 000-6 000 tecken inkl mellanslag. Din uppgift är att skriva en framtidsspaning med avstamp i FN:s globala mål (Agenda 2030) gärna med en personlig eller unik vinkel. Uppsatsen ska skrivas enskilt och källkritiskt. Du får inte använda AI-robot eller chat-robot.
Uppsatsen ska utgå från något av följande globala mål:
- Mål 7 Hållbar energi för alla
- Mål 9 Hållbar industri, innovationer och infrastruktur
- Mål 11 Hållbara städer och samhällen
- Mål 13 Bekämpa klimatförändringarna
Läs mer om FN:s globala mål här.
Längre ner på sidan finns filmer med några av våra forskare inom de olika områdena.
Uppsatsen ska ha en tydlig koppling till något av de globala målen samt en framåtblick, gärna med en personlig eller unik vinkel.
Exempel på tidigare uppsatser från elever som vunnit tidigare år:
- Kärnkraft i samhället
- Säkrare och grönare städer med självkörande fordon
- Grön vätgas är nyckeln till en hållbar framtid
- Kulturarv och historia - människans rättesnören
- Luftkvaliteten i städerna
- Den nya hjärnan
- Förnybar energi för elbilar
En populärvetenskaplig uppsats är en utredande text som på ett lättsamt och begripligt sätt beskriver ett vetenskapligt ämne. Den som läser ska inte behöva vara grundligt insatt i ämnet för att kunna tillgodogöra sig texten. En populärvetenskaplig uppsats är uppbyggd med en inledning, fördjupning, resultat och en avslutning med diskussion.
Utförliga instruktioner gällande uppsatsen finns här.
Bedömningskriterier
- Uppsatsen ska förmedla en trovärdig samhällsanalys.
- Uppsatsen ska förmedla intresseväckande visioner.
- Uppsatsen ska vara språkligt välskriven.
- Uppsatsens koppling till något av ovan angivna områden inom FN:s globala mål Agenda 2030
Kom ihåg att kontrollera källorna på informationen som du använder i din uppsats.
Låt dig inspireras
Nicklas berättar om grön energi
Ida inspirerar med miljö och kemi
Mattias visar den smarta staden
Lisa beskriver digitalisering
Louisa berättar om sportprodukter
Kontakt
