Mittlyftet 19 november 2024

Tis 19 nov. 2024 10.15–14.15
Sundsvall
Lägg till i din kalender

Är du nyfiken på ny forskning från Mittuniversitetet? Ta chansen att lyssna till resultat av forskningsprojekt som hålls tillsammans med kommuner i Västernorrland och Gävleborg. Låt dig inspireras och diskutera möjliga lösningar på olika utmaningar.

lärare pedagog klassrum grundskola teknik robot

Under Mittlyftet får du ta del av nyttan och resultatet av forskningsprojekt i samverkan med Härnösands, Nordanstigs, Sollefteå, Sundsvalls, Timrå, Ånge och Örnsköldsviks kommun. 

Datum: 19 november 2024

Tid: 10.15–14.15

Kostnad: Evenemanget är kostnadsfritt och öppet för allmänheten. 

Plats: sal C312, Mittuniversitetet campus Sundsvall (se hus C på campuskartan) eller digitalt via Zoom (Zoomlänk läggs ut här ett par dagar innan)

Anmäl dig till Mittlyftet här

Program Mittlyftet

Kl. 9.45 Kaffe
Kl. 10.15 Välkommen

Dagens moderatorer hälsar välkommen.

 

Tema: Tillgänglighet

Kl. 10.25 Perspektiv på tillgänglighet ‑ Relationen mellan infrastruktur och regional utveckling

I projektet undersöks samband mellan transportsystemet, inklusive alla transportslag och infrastruktur, och regional utveckling med en särskild fokus på tillgänglighet. Det övergripande målet är att ge ny kunskap och kvalificerade framtidsscenarier samt bra förutsättningar som kan stödja kommunala och regionala aktörer i beslutsprocesserna gällande framtida strategier och planer i samband med infrastruktursatsningar och företagsetableringar inom regionen. Det inkluderar också att utveckla en bredare förståelse om växelverkningar mellan funktionaliteten som transportsystemet erbjuder och de tilltänkta brukarnas benägenhet att använda denna tillgänglighet som grund för sina beslut, exempelvis gällande bosättning och företagsetablering.

Presentatörer: Christine Grosse, Mittuniversitetet 
I samverkan med: Sundsvalls, Härnösands och Timrå kommun  

Läs om Perspektiv på tillgänglighet ‑ Relationen mellan infrastruktur och regional utveckling
 

 

Tema: Digitalisering

Kl. 10.45 GovTech challenges: Halvtidsrapport

Målet är att genom en långsiktig satsning på en gemensam forskarskola i två faser skapa möjligheter att analysera och utveckla djupare kunskap och nya arbetsformer kring samhällets digitalisering med en utmaningsdriven logik. Tillsammans med behovsägare har olika utmaningar arbetats med och åtta områden har prioriteras. Dessa områden är professionsbedömningar, digitala samhällshinder, upphandlingsprocesser, ansvarsutkrävande, leverantörsförmåga, datakvalitet, värderealisering och verksamhetsnytta

Presentatörer: Katarina L Gidlund, Mittuniversitetet 
I samverkan med: Härnösands, Nordanstig, Sundsvall, Timrå, Ånge och Örnsköldsviks kommun

Läs om GovTech challenges


Kl. 11.05 Bensträckare (5 minuter) 
 

Tema: Framtidens välfärd 

Kl. 11.10 IDE-projektet

Unga personer med funktionell funktionsnedsättning (IF) har sämre förutsättningar till en god hälsa, delaktighet i samhället och att påverka sina liv. Hur kan delaktighet och inflytande för unga personer med IF definieras, tillämpas, bedömas och förstärkas? I Härnösands kommun finns behov av att utveckla arbetet med delaktighet och inflytande för personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF). Det övergripande syftet med studien är att undersöka hur inflytande och delaktighet för unga personer med IF definieras, tillämpas, kan bedömas och för att bidra till att utveckla deras vardagskompetens.

Presentatörer: Maria Warne, Mittuniversitetet och Anna Bergman, Härnösands kommun
I samverkan med: Härnösands kommun 

Läs om IDE-projektet ‑ inflytande, delaktighet och empowerment för unga personer med intellektuell funktionsnedsättning

 

Tema: Omvårdnad

Kl. 11.30 Stöd vid demens

Projektet har till syfte att med hjälp av ett personcentrerat multidimensionellt stödprogram stödja och/eller förbättra känsla av sammanhang och därmed upplevd livskvalitet hos hemmaboende personer med demenssjukdom, samt ge stöd till deras anhöriga. Interventionen är PER-modellen® det vill säga Pedagogisk Emotionell och Relationsskapande stöd för personer med mild till måttlig demenssjukdom och deras anhöriga. PER-modellen® ger anhöriga pedagogiska verktyg, emotionellt stöd samt bygger en relation med paret för att klara av situationen i hemmet och bidrar till högre känsla av sammanhang hos personer med demenssjukdom.

Presentatörer: Annika Kjällman-Alm, Mittuniversitetet
I samverkan med: Härnösands kommun och Sundsvalls kommun

Läs om Stöd vid demens

 

Kl. 11.50–12.40 Lunch 
 

Tema: Kommunikation

Kl. 12.40 Kommunicera klimatstrategier

Den globala uppvärmningen fortsätter och åtgärder behövs på såväl nationell, regional som lokal nivå för att nå målet om att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader till 2030. Snart är det målet utom räckhåll. Ett mycket viktigt klimatarbete sker på den lokala nivån i kommunerna. Här formas klimatstrategier, mål, planer och aktiviteter för att möta utmaningarna med ett varmare klimat och att hindra uppvärmningen. Projektet syftar till att ta fram ny kunskap om hur klimatstrategier och mål på bästa sätt kan kommuniceras på lokal nivå i kommuner och omsättas i praktisk handling.

Presentatörer: Catrin Johansson, Mittuniversitetet 
I samverkan med: Sundsvall, Örnsköldsviks, Härnösands, Ånge, Sollefteå, Nordanstigs och Kramfors kommun

Läs om Kommunicera klimatstrategier


Tema: Sociologi/Statsvetenskap

Kl. 13.00 Barnspåret‑ ett exempel på organisering och mätning av en lärande och tillgänglig socialtjänst?

Mot bakgrund av demografiska utmaningar och ökad ojämlikhet i samhället har kommunerna generellt ett tufft ekonomiskt läge samtidigt som behoven av välfärd ökar. Det gör att fokus alltmer riktats mot verksamheters organisering och styrning för att säkerställa den kommunala välfärden. Ett sådant exempel är Sundsvalls kommuns omorganisering av Barnspåret som är benämningen på arbetet med barn, unga och deras föräldrar inom socialtjänsten. Målet med projektet är att bidra med kunskap om hur förebyggande socialt arbete kan organisatoriskt främjas och realiseras i daglig praktik utifrån tillitsstyrning i utsatta områden, och hur det kan synliggöras i mätningar av verksamheten.

Presentatörer: Malin Bolin, Mittuniversitetet 
I samverkan med: Sundsvalls kommun 

Läs om Barnspåret‑ ett exempel på organisering och mätning av en lärande och tillgänglig socialtjänst?

 

Tema: Omvårdnad

Kl. 13.20 Rätt sak för individen i sitt kontext dygnets alla timmar

Som en del i utveckling av strukturerat arbetssätt i en lärande organisation, satsar Nordanstig kommun på kunskap och utveckling bland medarbetare. Grundförutsättningar för personcentrerad och säker vård och omsorg är en lärande och utvecklande organisation med engagerad ledning och styrning, där kunskap och kompetens finns bland medarbetare, med tillförlitliga processer där den boende och närstående är medskapare. Projektet avser att undersöka, beskriva och följa vidareutveckling enskilda medarbetare och teamets arbetssätt, i vård- och omsorgsboende för äldre i Nordanstig kommun.

Presentatörer: Helén Rönning, Mittuniversitetet och Karin Henningsson, Nordanstigs kommun
I samverkan med: Nordanstigs kommun 

Läs om Rätt sak för individen i sitt kontext dygnets alla timmar

 

Tema: Vård

Kl. 13.40 DigiNära – Sjuksköterskans profession och säker omvårdnad

Sollefteå kommun har i likhet med nästan alla svenska kommuner påbörjat processen med att implementera reformen God och Nära vård, där mesta möjliga vård ska ges till vårdtagare i hemmiljö. Legitimerade sjuksköterskor i kommunal hälso- och sjukvård är en professionsgrupp som spelar och som kommer att spela en väsentlig roll i implementering av reformen. Genom förstudien ”DigiNära – Sjuksköterskans profession och säker omvårdnad” har fokus varit att förstå hur legitimerade sjuksköterskor i kommunal hälso- och sjukvård uppfattar sin nya roll och profession i relation till digitaliseringen och till att använda välfärdsteknik i det dagliga omvårdnads- och vårdarbetet.

Presentatörer: Lisbeth Kristiansen, Mittuniversitetet och Sofia Lindahl, Sollefteå kommun
I samverkan med: Sollefteå kommun

Läs om DigiNära – Sjuksköterskans profession och säker omvårdnad

 

Kl. 14.00–14.15 Avslutning


Sidan uppdaterades 2024-10-23