Installationsföreläsning: "Marken kan ju inte bara göra en sak"
Oskar Englund är professor i miljöteknik och berättar mer om sin forskning under sin installationsföreläsning vid Akademisk högtid. Föreläsningen är öppen för allmänheten.
Den framväxande bioekonomin är tänkt att rädda oss från klimatförändringar genom att ersätta fossila bränslen med biomassa från jord- och skogsbruk. Problemet är att vi redan brukar jorden på (eller över) gränsen för vad som är möjligt i längden, vilket också har orsakat en utbredd miljöproblematik. Därtill växer jordens befolkning och blir allt rikare, vilket leder till att än mer mat och biomaterial behöver produceras. Är det ens möjligt att producera all den biomassa vi anser oss behöva samtidigt som vi vill minska miljöproblematiken från jord- och skogsbruk? Om detta berättar Oskar Englund under sin installationsföreläsning vid Akademisk högtid. Föreläsningen är öppen för allmänheten.
Oskar Englund forskar på hållbarhetsaspekter av markanvändning ur ett brett perspektiv och har genomfört studier i Sverige, Europa, Brasilien och globalt, med fokus på såväl jord som skog. Bland annat har han gjort flera studier om "multifunktionella" produktionssystem, det vill säga biomassaproduktion som skapar miljönytta istället för miljöproblem. Detta, hävdar han, är en nyckel för att lösa miljöproblematik utan att begränsa biomassaproduktionen. Han kommer även att prata om vetenskaplig nyfikenhet, att vara "spretig" i sin forskning och hur man egentligen navigerar genom akademins kryptiska labyrinter för att bli professor vid 41 års ålder.