Säker digital arbetsplats
Den säkra digitala arbetsplatsen är en digital miljö som samlar verktyg, applikationer och plattformar som medarbetare och studenter vid Mittuniversitetet behöver för att kunna arbeta effektivt, oavsett enhet eller plats. Syftet är att främja smidigt samarbete, möjliggöra flexibilitet i arbetsmiljön och samtidigt säkerställa en hög standard för IT- och informationssäkerhet.
Vad ingår i vår digitala arbetsplats?
Effektiv klienthantering
Datorer, såsom bärbara datorer för medarbetare, datorsalsdatorer och funktionsdatorer i biblioteket eller servicecentret, samt mobiltelefoner installeras på ett standardiserat sätt och utrustas med en grunduppsättning av programvara.
Det finns även möjlighet att installera specialprogram via självbetjäning (software center resp. self-service). Löpande uppdateringar säkerställer att enheterna alltid är aktuella med den senaste programvaran, virusskydd och kryptering.
M365
Microsoft 365-plattformen inkluderar förutom de vanliga kontorsprogrammen som Word, PowerPoint, Excel och Outlook (e-post och kalender) även verktyg för planering, exempelvis Planner, samt verktyg för diskussion, idégenerering, samarbete och dokumentdelning, som Teams.
Datalagring
Microsofts molnbaserade datalagringstjänster, OneDrive och SharePoint, erbjuder flexibla lösningar för filhantering och samarbete:
- OneDrive: Medarbetarens personliga lagringsyta för att spara och hantera egna filer.
- SharePoint: En gemensam plattform för lagring och delning av filer inom ett team.
Både OneDrive och SharePoint gör det möjligt att lagra och dela filer, samarbeta med kollegor i realtid och arbeta tillsammans på dokument.
EduPrint
Mittuniversitetets molnbaserade utskriftstjänst erbjuder en follow-me-printing-lösning. Det innebär att du kan skicka utskriftsförfrågningar på distans, från både dator och telefon, för att sedan hämta ner dessa för utskrift på valfri skrivare på campus.
Telefoni
Förutom vanliga telefonitjänster erbjuder Mittuniversitetet även telefoni via Teams, vilket är kopplat till medarbetarens telefonnummer (både fast och mobil). Hantering av mobiltelefoner sker centralt för att säkerställa hög säkerhetsstandard samt tillgång till en grunduppsättning av appar, exempelvis Microsoft Authenticator för multifaktorautentisering.
Elektronisk signering
Digital signering av dokument kan ske både via den interna tjänsten eduSign eller via Scrive, om man behöver dela det signerade dokumentet med externa parter.
Säkerhet
Brandväggar, VPN-tjänster och multifaktorautentisering (MFA) skyddar data och nätverk från cyberhot och obehörig åtkomst.
Förvaltningsarbete med fokus på kontinuerlig förbättring
Målet med förvaltningen av den säkra digitala arbetsplatsen är att skapa och upprätthålla en attraktiv, inkluderande och säker digital arbetsmiljö som är anpassad efter medarbetarnas och studenternas behov.
Projekt Säker Digital Arbetsplats
Just nu pågår ett projekt som har som mål att skapa en säker digital arbetsplats som både främjar en god digital arbetsmiljö och gör det enkelt för medarbetarna att följa lagar, regler och säkerhetsriktlinjer för IT och information. Projektet syftar också till att hjälpa organisationen anpassa sig till nya arbetssätt och kommande digitala tjänster.
Läs mer om projektets syfte och status på projektsidan.
Projekt Säker Digital Arbetsplats
Ansvar och stöd
Infrastrukturavdelningen ansvarar för att tillhandahålla och underhålla den digitala arbetsplatsen. Stöd och support i IT-relaterade frågor ges av IT-support, som nås via serviceportalen eller via mail.