"Rollen kräver att man lyssnar" – Ulrika Danielsson om prefektskapet
När Ulrika Danielsson flyttade till Östersund i mitten av 90-talet för att läsa personal- och arbetslivsprogrammet skulle hon bara stanna i några år. 30 år senare är hon kvar på Mittuniversitetet – nu som prefekt på Institutionen för psykologi och socialt arbete (PSO).
HUV-nytt träffar Ulrika under en hektisk vecka i slutet av september. Hon lyckas klämma in vår intervju i sitt fullspäckade schema men verkar inte alls stressad när vi ses. Hon berättar öppet om sig själv och om jobbet som prefekt.
Efter examen från personal- och arbetslivsprogrammet läste Ulrika ett magisterprogram i psykologi och sedan forskarutbildningen i informatik. Avhandlingen ”Relationships between information communication technology and psychosocial life environment” som Ulrika försvarade 2007 var tvärvetenskaplig.
– Det är lite intressant att jag gjorde den resan mellan fakulteterna – jag tog magisterexamen i psykologi och sen blev jag doktorand vid den andra fakulteten, i informatik. Det här har gjort att jag känner universitet ganska bra. Jag vet hur det fungerar på båda fakulteterna och jag känner folk vid båda fakulteterna. Det ser jag som något positivt.
Ulrikas huvudsakliga forskningsområde är den psykosociala arbetsmiljön. Hon har bland annat forskat om arbetstidsförkortning och lärares och elevers arbetsmiljö. Intresset för arbetsmiljö ligger Ulrika varmt om hjärtat och är ett av skälen till att hon valde att ställa upp som prefekt.
– Jag hade varit programansvarig och proprefekt innan. Sen började jag få frågor från kollegor och kände att uppdraget handlar ju till stor del om frågor som jag är intresserad av – arbetsmiljö, programutveckling och kvalitetsfrågor.
Intensiv start på prefektskapet
Hon tillträdde på posten under våren 2020 och fick omedelbart ta sig an två stora utmaningar. Året innan hade två avdelningar slagits ihop till en institution och gruppen hade ännu inte riktigt hunnit jobba ihop sig. Och så slog ju pandemin till med allt vad det innebar.
– Det var en ny erfarenhet för oss alla. Jag jobbade nära proprefekter, programansvariga och studierektorer om hur vi skulle kunna bedriva professionsutbildningar på distans. Det var hela tiden en dialog utifrån kvalitet. Vad kan vi frångå på Campus? Vad måste vi ha kvar?
Prefekterna vid de olika institutionerna hade stöd av varandra och fick information från ledningen genom avstämningsmöten.
– Det blev tydligt att rollen som prefekt kräver att man lyssnar, både uppåt och neråt.
När det gäller sammanslagningen av psykologi och socialt arbete till en ny institution insåg Ulrika snabbt att ämnena hade mycket gemensamt.
– Ämnena hade aldrig riktigt samarbetat innan men båda ger professionsutbildningar, och vi utbildar socionomer, personalvetare och psykologer som sedan kommer att mötas i arbetslivet.
Det handlar om människors utsatthet och om hur så många som möjligt ska må bättre – Ulrika om PSO:s forskningsområden
De senaste två åren har varit intensiva på PSO. Det har arrangerats konferenser i båda ämnena och alla tre utbildningsprogrammen har firat födelsedagar – socionomutbildningen fyllde 50 år, personal- och arbetslivsprogrammet 40 år och psykologprogrammet 15 år.
– Vi har också haft flera lyckade rekryteringar med nya professorer i socialt arbete och psykologi och legitimerade psykologer som undervisar i psykologi. Det har ökat kvalitén i både utbildning och forskning, säger Ulrika.
Framöver väntar aktiviteter av mindre festlig men ack så viktig karaktär – nästa år ska både socionomutbildningen och psykologprogrammet utvärderas av Universitetskanslerämbetet, UKÄ.
– UKÄ ska granska alla svenska socionom- och psykologutbildningar ur ett kvalitetsperspektiv. Mycket av vårt fokus under 2025 kommer att ligga på de här utvärderingarna.
Förändrade sitt arbetssätt
Ulrika påbörjade i våras sin andra mandatperiod som prefekt. Det var viktigt för henne att känna medarbetarnas stöd för att stanna kvar.
– Jag känner verkligen att jag har ett förtroende och då känns det roligt att fortsätta. Nu har jag liksom värmt upp i fyra år och känner mig trygg i rollen. Och jag trivs med uppdraget.
På PSO har prefekten totalt 110 procent arbetstid att fördela för uppdraget. De första fyra åren jobbade Ulrika näst intill heltid som prefekt och fördelade en lägre procent av uppdrag till proprefekter. Vid sin sida under sin andra period som prefekt har hon två proprefekter som kompletterar henne väl, och som jobbar mot varsitt ämne – Charlotte Andoh-Appiah i socialt arbete och Anna Bjärtå i psykologi. Idag har Ulrika uppdraget som prefekt på 50 procent och har även tid för undervisning och forskning. Proprefekterna, som även håller i medarbetarsamtal och lönesamtal, har 30 procent var i sina roller.
Varje vecka har prefektgruppen ett avstämningsmöte där även deras administrativa stöd Anna Scherdin medverkar. Vid institutionen finns en ledningsgrupp där prefekter, ämnesföreträdare och studierektorer diskuterar strategiska frågor som berör hela institutionen – visioner och riktning men även konkreta saker som de kommande UKÄ-utvärderingarna. Representanter från exempelvis HR-avdelningen eller ekonomiavdelningen bjuds in vid behov. Vid sidan av ämnenas forskningskollegium och ämneskollegium har Ulrika inrättat en mötesform som kallas ÄLG, ämnets ledningsgrupp. Detta är operativa möten med studierektorer och programansvariga, som leds av respektive proprefekt. Inom ÄLG är utbildningsfrågorna i fokus men även rekryteringsbehov, ämnesstrategiska frågor och liknande avhandlas. Dessa frågor tas sedan vidare till programråd och ämneskollegium.
Jag är väldigt svag för långa promenader med en väninna där vi går och pratar om allt möjligt.
Privat är Ulrika sambo sedan många år. Hon har två döttrar och en bonusdotter som alla är i 20-årsåldern. Ulrika är väldigt intresserad av film och annan kultur. Hon går ofta på Folkets bio tillsammans med vänner och hon sitter i styrelsen för Jämtlands Läns Konstförening. Och så älskar hon att umgås med vänner och familj – att bara träffas och äta tillsammans och hitta på saker – något det finns gott om tid för nu när alla tre barnen studerar på andra orter.
– Det är så spännande att få höra när de berättar om sina utbildningar och hur det fungerar i deras studiemiljöer! avslutar Ulrika.
FAKTA OM INSTITUTIONEN FÖR PSYKOLOGI OCH SOCIALT ARBETE
2 ämnen
3 utbildningsprogram
Magisterprogram och masterprogram
41 fristående kurser
72 medarbetare
1 psykologilaboratorium
1 psykologmottagning (bemannas av studenter under handledning av psykologer)
Massor av spännande forskningsområden
Ulrikas tips till dig som funderar på att bli perfekt:
- Du bör ha ett intresse för arbetsmiljöfrågor, programutveckling och kvalitetsfrågor.
- Träffa alla dina medarbetare tidigt (medarbetarsamtal, lönesamtal eller boka enskilda möten), då kan du snabbt göra en karta över alla styrkor som finns på institutionen.
- Lyssna! Både uppåt och neråt i organisationen.
- Våga delegera och skapa ett starkt team omkring dig.
- Var beredd på att även hantera svåra personalärenden.
- Det är lite speciellt att kliva upp och bli chef under en begränsad tid och sedan kliva tillbaka och vara medarbetare igen. Det kan vara bra att ha med sig den tanken.