Higher education didactics for sustainability (HEDS)
Kursen är ett samarbete mellan Mittuniversitetet (MIUN), Karlstads universitet (KAU), Linköpings universitet (LiU), Mälardalens universitet (MDU), Lunds universitet (LU) och Högskolan i Innlandet (Inn). Kursen erbjuds som en del av FUS kurser i högskolepedagogik.
Förkunskapskrav: Examen från högskoleutbildning
Nivå: Motsvarar avancerad nivå
Omfattning: 2 veckor (motsvarar 3 hp)
Ansvarig avdelning: Forsknings- och utbildningsstöd (FUS)
Senast reviderad: 2022-10-02
Syfte
Kursen syftar till att ge lärare, pedagogiska utvecklare och andra som är involverade i undervisning och/eller läroplansutformning inom högre utbildning, möjlighet att integrera hållbarhet i deras pedagogiska praktik.
Lärandemål
Utöver de allmänna målen i 1 kap 9 § högskolelagen för avancerad nivå ska deltagaren efter avslutad utbildning kunna
- Kritiskt analysera principer och paradigm som ligger till grund för begreppet hållbarhet och hållbar utveckling, samt konsekvenser för undervisningspraxis och kursdesign.
- Tillämpa och utvärdera kompetenser inom hållbarhet vid planering och genomförande av undervisningsaktiviteter, och bedöma deras integration i befintliga läroplaner.
- Granska och ge förslag på hur didaktiska modeller som holism, pluralism och tvärvetenskaplighet kan integreras i relation till utbildning för hållbarhet, med beaktande av ämnesdidaktiska överväganden.
- Reflekterande utforska och utvärdera möjliga roller för universitet i förhållande till framtida scenarier, och överväga de etiska implikationerna och ansvaren för högre utbildningsinstitutioner i att främja hållbarhet.
Innehåll
Kursen främjar förståelsen för pedagogiska ramverk som Utbildning för Hållbarhet (EFS) och Utbildning för Hållbar Utveckling (ESD), genom att främja en samarbetsinriktad och kollektiv lärmiljö som kombinerar teoretisk kunskap med praktiska exempel. Genom litteratur, diskussioner och grupparbete kommer du att utforska hur dessa ramverk effektivt kan implementeras i din utbildningsmiljö.
Kursen består av fyra moduler:
Att Förstå Hållbarhet: Utforskar grundläggande frågor om hållbarhet, inklusive underliggande principer och paradigm, med målet att fördjupa förståelsen för varför integration av hållbarhet är avgörande i högre utbildningens läroplan.
Kompetenser, Ramverk och Läroplan: Introducerar nyckelkompetenser inom hållbarhet såsom systemtänkande, värdestänkande och problemlösning, som kan integreras i befintliga kurser eller programplaner.
Didaktiska Modeller för Undervisning och Lärande av Hållbarhet: Betraktar olika didaktiska modeller - såsom helhetssyn, pluralism och tvärvetenskaplighet - och relaterar dessa till undervisning och lärande för hållbarhet inom olika ämnen.
Universitetets Framtida Roll: Uppmuntrar deltagarna att reflektera över universitetens förändrade roll i förhållande till framtida scenarier och utmaningar. Diskussionerna kommer att fokusera på hur universitet kan förbereda studenter för framtida behov, parallellt med det etiska ansvaret som utbildare och akademiker beaktas.
Vi tror på värdet av självstyrt lärande och uppmuntrar dig att anpassa och tillämpa kursinnehållet till den egna kontexten, med hänsyn till ditt professionella ansvar, undervisningsstil, personlighet och personliga värderingar.
Studieform och arbetssätt
Kursen utgår från problembaserat lärande, där deltagarna i små grupper får samarbete - genom diskussioner, erfarenhetsutbyte och kollektivt lärande - för att utforska verktyg och kompetenser som behövs för att främja en mer hållbar värld genom utbildning.
Kursspråket är engelska och kursen genomförs helt online, vilket ger dig möjlighet att ta del av kursmaterial och samarbeta med internationella kurskamrater. För deltagande behöver du tillgång till en dator och en stabil internetanslutning. Kursen använder huvudsakligen Zoom för virtuella möten och kan inkludera andra digitala verktyg baserat på varje grupps behov.
Kursen pågår 29 januari – 26 april 2024 och motsvarar 80 timmars heltidsarbete. Efter avslutad kurs kommer deltagarna att erhålla ett intyg.
Examination och betygsskala
På kursen ges något av betygen Godkänd (G) och Underkänd (U). För betyget Godkänd krävs att deltagaren medverkar i PBL-gruppens arbete, samt att kursens samtliga examinerande moment är godkända.
Examinationen på kursen är kontinuerlig och består av ett antal uppgifter kopplade till de olika innehållsdelarna. Examination sker både individuellt och i grupp.
Litteraturlista
Litteraturen finns tillgänglig online och kommer att publiceras på kursens webbsida en månad innan kursstart.
Kursperiod
Under 2024 går kursen i halvfart från vecka 5 till 17, med gemensamma kursträffar vid följande tider:
2024-01-29 13:00-14:00 Introduction
2024-02-05 13:00-14:00 Connecting webinar
2024-02-14 13:00-14:00 Connecting webinar
2024-02-19 13:00-14:00 Discussion webinar
2024-02-28 13:00-14:00 Connecting webinar
2024-03-06 13:00-14:00 Discussion webinar
2024-03-11 13:00-14:00 Connecting webinar
2024-03-20 13:00-14:00 Discussion webinar
2024-04-08 13:00-14:00 Connecting webinar
2024-04-17 13:00-14:00 Discussion webinar
2024-04-25 10:00-12:00 Final webinar
Kursmöten är inte obligatoriska och spelas alltid in. Observera att deltagare förväntas arbeta i sina egna lärandegrupper ett par gånger i veckan utöver planerade seminariumtider. Tiderna för introduktion och anslutande webbinarier kan ändras.
Anmälan är nu stängd.
Kontakt

