Lärplattformsutredning
Här samlas information om den genomförda lärplattformsutredningen. Utredningen resulterade i en förstudie och rekommendation kring framtida lärplattform vid Mittuniversitetet.
Bakgrund
Mittuniversitetet har sedan 2012 haft Moodle som lärplattform. Under åren har behoven och kraven som ställs på en lärplattform förändrats och utvecklats därför är det nödvändigt att göra en översyn av nuvarande lärplattform för att på bästa sätt möta framtidens undervisning. Med utgångspunkt i Mittuniversitets strategi att “vara nationellt ledande och internationellt erkända i utveckling av och kvalitet i flexibla utbildningsformer och teknikstött lärande" samt de nya lagkrav kring tillgänglighet som finns har ett arbete intierats som kommer att resultera i en förstudierapport.
Moodle som vi använder idag baserar sig på en gammal version av Moodle som inte längre kommer säkerhetsuppdateras efter årsskiftet. Det innebär att vi av säkerhetsskäl har behov av att förändra lärplattformen i närtid. Vi står därför inför en nyimplemntering av lärplattform, oavsett om det är en ny version av Moodle eller annan lärplattform. Utredningen hade att ta ställning till alternativa lärplattformar, och utgå från lärare och studenters behov i miljön.
Förstudien beskriver tydligt vilken funktionalitet som i dagsläget saknas/efterfrågas/finns i befintlig lärplattform men ger också mer kunskap om de utvecklingsbehov som inte är direkt kopplade till själva systemet (t ex behov av kompetensutveckling och stöd). Utredningen rekommenderar ett byte till tjänsten Sunet LMS, det vill säga Canvas. Rapporten finns diarieförd, diarienummer: MIUN 2024/777.
Syfte
Förstudiens syfte var att ge en rekommendation i en förstudierapport om vägval i lärplattformsfrågan, samt som en del i detta beakta olika gruppers behov i form av kravspecifikationer och behovanalyser. Underlaget utgår från undervisande personal och studenters behov.
Ansvar och kontakt
Förstudien genomförs av gruppen för Pedagogisk utveckling vid FUS (Forsknings- och utbildningsstöd).
Information om nuläget
- Rekommendation till beslut har förankrats med Fakultetsnämnderna vid fakulteten för humanvetenskap (HUV) och naturvetenskap, teknik och medier (NMT) samt i Centrala samverkansgruppen.
- Rektor har beslutat om byte av lärplattform, med inledning 2024 och ny lärplattform implementeras fullskaligt under läsåret 25/26, vilket betyder att kurser som startar från och med HT25 ges i den nya lärplattformen.
Kontaktinformation

