Hur kan du som student ha nytta av generativa AI‑verktyg?
Det finns många sätt att använda AI som inte är fusk. Här får du några tips på hur du kan använda generativ AI som hjälp i dina studier. Du behöver dock alltid ha den akademiska hederligheten i åtanke.
Du kan använda generativa AI verktyg för att få hjälp med dina studier på olika sätt, förutsatt att du gör det med kunskap och efertanke. En viktig utgångspunkt när du funderar över att använda något textgenerativt AI-verktyg är att du alltid behöver ha tillräcklig ämneskunskap för att avgöra om det som står i den genererade texten är relevant. Jämför mot andra källor och lita inte på att det som stämmer i texten är sant. Att förmedla sanna fakta är inte generativ AI:s styrka. Det är också stor skillnad på kvalitet i output mellan olika AI-tjänster. Att till exampel använda en tjänst som har koppling till internet eller ladda upp filer med material som man vet innehåller korrekt fakta och sedan jobba vidare med, är bättre och minskar risken för felaktigheter.
Här är några exempel på hur du kan ha nytta av generativ AI:
- En personlig studiecoach som aldrig tröttnar på dina frågor, du kan fråga vad du vill, när du vill. Tänk på AI-verktyget som en extra lärare och ställ frågor på samma sätt som du skulle göra till läraren. Varför är det så? Hur hänger det ihop? Hur funkar detta?
- Förklaringar utifrån dina behov, på många olika sätt. Alla lär sig på olika sätt och med hjälp av AI kan du få förklaringar anpassade efter hur just du lär dig. Be den t.ex. att beskriva något på ett enklare språk, eller göra en punktlista med de viktigaste sakerna att känna till.
- Rätta texter. AI-verktyg kan hjälpa dig att rätta stavning och grammatik i dina texter, men be alltid om förklaringar på varför den rättar på ett visst sätt, så att du kan lära dig och utvecklas till en bättre skribent. Tänk på att det inte alltid är okej att använda AI-verktyg på detta sätt. Om uppgiften är att bedöma hur bra du är på att skriva på svenska kan du naturligtvis inte be AI att göra några ändringar i dina texter. Är du osäker på om det är lämpligt, rådgör med din lärare eller handledare.
- Feedback på textstrukturer, med förklaringar. Få återkoppling på din texts struktur, med förklaringar och förslag.
- Exempel på genre (texttyp). Få så många exempel på en viss texttyp som du vill. Hur skriver man akademiskt, hur skriver man kortfattat till en poster, hur skriver man en instruktionstext riktad till barn?
- Idéer och inspiration om du har skrivkramp. Låt AI ge dig en spark i baken så du kommer igång - men tänk på att det du lämnar in eller presenterar ska vara ditt eget verk.
- Träna skriftlig och muntlig förmåga, till exempel att argumentera eller resonera. Be AI-verktyget att debattera mot dig eller be den ställa frågor kring sådant du behöver utveckla.
- Översättningar till många olika språk. Behöver du få något översatt eller har du kanske ett annat modersmål? AI-språkmodeller är bra på översättningar.
- Extra träning inför tentor och examinationer - instuderingsfrågor, eller bli förhörd. Du kan mata in text eller ladda upp filer och få frågor utifrån det specifika materialet, eller få mer allmänna frågor. Prompta AI:n att agera som en coach och att inte ge dig svaren utan att hjälpa dig att lära.
- Tidsplanering, planera studieupplägg. Ta hjälp av AI-verktyg för att planera dina studier.
Som student vid Mittuniversitetet har du tillgång till Microsoft Copilot via ditt studentkonto. Du kommer åt den när du är inloggad med ditt miun-konto i webbläsaren Edge eller när du loggar in på https://copilot.microsoft.com/ Det finns en uppsjö av olika AI-verktyg och många är bra på specifika uppgifter, eller går att välja olika lägen på. I vissa verktyg med internetkoppling kan du till exempel välja ett läge som bara ger vetenskapliga sökresultat. Du kan även, till exempel, hitta verktyg där du kan få hjälp att strukturera och bryta ned hur du ska plugga inför en tenta, eller diskutera specifika ämnen utan att få färdiga svar utan mer hjälp att komma framåt i ditt eget resonemang. Mycket handlar om hur du promptar, alltså vilka instruktioner du ger verktyget. Framgångsfaktorer är att vara tydlig, specifik, ge kontext, ställa följdfrågor och utveckla, använda nyckelord och framför allt att testa dig fram. Tänk dig att du har en konversation med AI-vertyget. Här kan du kan får fler tips på hur du promptar för bättre resultat. När du använder AI-verktyg är det viktigt att tänka på att inte lämna ut personuppgifter och att vara medveten om de risker, till exmepel bias, som finns.
University of Michigans bibliotek har en sida med bra information om hur du kan använda generativa AI-tjänster som stöd både för literatursökning och studier. Tänk på att alla tips på sidan kanske inte går att applicera på dina studier vid Mittuniversitetet.