Fyra seminarier om hållbar samhällsutveckling i norra Sverige
Nu bjuds samtliga anställda in till en seminarieserie där Mittuniversitetets forskning om hållbar samhällsutveckling i norra Sverige diskuteras. Seminarieserien tar avstamp i de fyra perspektiv som formar en ny antologi på samma tema skriven av universitetets forskare. Målsättningen är att skapa nya forskningssamarbeten och forskningsprojekt.
Nu tar arbetet med antologin "Globala utmaningar – lokala lösningar: Forskning för en hållbar samhällsutveckling i norra Sverige" nästa steg. Arbetet har pågått sedan hösten 2022 och i antologin beskriver ett antal av lärosätets forskare hur just deras forskning är relevant för norra Sveriges utveckling ur en internationell synvinkel.
När antologin nu har färdigställts vill forskningsrådet ta arbetet vidare och arrangerar därför en seminarieserie.
– Utifrån forskarnas bidrag har vi samlat ett drygt 60-tal texter i fyra perspektiv. Nu vill vi dyka ner i texterna och omsätta dessa till intressanta föredrag och diskussioner där vi välkomnar alla anställda att delta. Vårt första seminarium arrangeras i slutet av oktober och sedan pågår serien till mars nästa år, säger Anna Olofsson, prorektor.
Seminarieserien följer samma indelning som antologin och omfattar därför fyra olika perspektiv, där varje seminarium avhandlar ett av perspektiven. Detaljerna i programmet för höstens båda seminarier är i stort sett klart medan arbetet med att färdigställa vårens seminarier tar sin början inom kort. Det första seminariet 22 oktober avhandlar perspektivet som bär rubriken ”Industriell, infrastrukturell och digital omvandling”.
Varje seminarium inleds med en kort dragning där redaktören för det aktuella perspektivet ger en introduktion. Därefter vidtar ett panelsamtal och efter en lunchpaus tar sedan en workshop vid. Lunch ingår och den som vill delta anmäler sig till respektive seminarium (se länk nedan).
– Målsättningen med varje workshop är att generera nya möten och idéer om framtida forskningsprojekt där antologin och det perspektiv som speglas vid seminariet kan ses som en möjliggörare. Våra forskningsrådgivare finns med vid workshopen för att ge stöd och information kring aktuella utlysningar. Förhoppningen är att på detta sätt säkerställa att arbetet med antologin i slutändan omsätts till ny och relevant forskning, säger Anna Olofsson.
Här hittar du mer information om antologin och om seminarieserien