Ny distanskurs med stor efterfrågan
Omkring 75 procent av alla skolkuratorer är socionomer, men skolsocialt arbete ingår inte i socionomutbildningen. Därför skapade vi distanskursen Skolsocialt arbete, 7,5 hp.
– Det finns små möjligheter till vidareutbildning inom skolsocialt arbete, ämnet berörs inte så mycket i grundutbildningen trots att majoriteten av alla skolkuratorer i landet är socionomer, säger Lars Evertsson, professor i socialt arbete.
– De som har utformat kursen är högt kvalificerade, det är Maria Kjellgren och Per Jansson som själva är skolkuratorer och forskar i ämnet. Maria har nyss disputerat inom området och Per disputerar inom kort, säger Helena Bäck, universitetslektor och studierektor i socialt arbete.
– Det är en unik utbildning inom området! Av alla universitet och högskolor som utbildar socionomer är det mindre än en handfull (Mittuniversitetet inräknat) som ger utbildning på avancerad nivå med inriktning mot skolsocialt arbete. Dessutom så det den enda utbildningen som är fortsatt öppen för sen antagning för studier HT 2024, säger Lars.
– Många av våra studenter vill gärna arbeta med barn och unga, den här vidareutbildningen ger dem chansen att boosta sin karriär, säger Helena.
Distanskursen ges på kvartsfart med början höstterminen 2024 och ska ge studenten fördjupad förståelse och kunskap om det skolsociala professionella uppdraget, det innefattar kunskaper om skolan som arena för förebyggande, hälsofrämjande och åtgärdande arbete. Kursen syftar även till att kritiskt granska och reflektera över skolans, elevhälsans och det skolsociala arbetets karaktär, förutsättningar och praktik.