Nästa del i seminarieserien om akademisk frihet är klar
Första seminariet i serien om akademisk frihet blev en succé med 70 personer på plats och cirka 300 tittare på Youtube. Nästa seminarium sker i Sundsvall i samband med akademisk högtid 3 oktober.
Då är temat universitetens autonomi, alltså styrformen och betydelsen av att vara statliga myndigheter.
Varför har ni valt det temat?
– Autonomifrågan är en av kärnfrågorna i den akademiska friheten men har inte inkluderats i lagstiftningen i Sverige. I ett internationellt perspektiv har universiteten i Sverige relativt låg autonomi. Att de är statliga myndigheter inskränker också den akademiska friheten på flera områden. Seminariet kommer att inkludera diskussioner både om autonomi och vilka konsekvenser myndighetsformen får för den akademiska friheten och universitetens arbetssätt, säger prorektor Anna Olofsson.
Två externa och en intern föredragshållare
Som förra gången kommer det att vara två externa föredragshållare och en intern. Externa talare är Shirin Ahlbäck Öberg, professor i statsvetenskap i Uppsala universitet och Björn Brorström, professor i företagsekonomi och tidigare rektor vid Högskolan i Borås. Shirin Ahlbäck Öberg kommer att prata på temat ”Den akademiska friheten i Sverige – frihet utan skyddsräcken?” och Björn Brorström kommer att tala kring temat ”Akademisk frihet är allas ansvar: Om att göra istället för att prata”.
Intern talare är Louise Beskow, universitetsdirektör, som kommer att tala utifrån ett förvaltningsperspektiv. Seminariet avslutas med en diskussion mellan föredragshållarna och möjlighet till frågor från åhörarna.
Seminarieserien vänder sig till samtliga medarbetare och studenter.
Varför är det viktigt att som medarbetare och student medverka vid seminarierna?
– Akademisk frihet berör all vår verksamhet och en levande diskussion om vad det innebär och hur vi kan bidra till att bevara och stärka den både internt och i samhället i stort är viktigt, säger Anna Olofsson.
– Att det var så många som deltog i första seminariet är jätteroligt och det visar på vikten att vi ordnar seminarieserien.
Även seminariet 3 oktober kommer att livesändas, det kommer också att efterföljas av ett postseminarium.
Tredje seminariet arrangeras i december
Tredje veckan i december kommer den tredje delen av seminarieserien att arrangeras. Då är temat hot och hat inom akademin med särskilt fokus på forskare som inte längre kan vara verksamma inom sina ämnen eller i sina länder.
Helen Lindholm, professor i freds- och utvecklingsstadier vid Göteborgs universitet och docent Ayse Serdar, Istanbul Technical University, tidigare SAR-forskare vid Mittuniversitetet är inbokade. Från Mittuniversitetet är det klart att Katarina Giritli Nygren, professor i sociologi, kommer att hålla i ett föredrag.