Universitetet byter lärplattform
Under hösten kommer lärosätet successivt att introducera en ny lärplattform. Canvas kommer att ersätta Moodle och målsättningen är att alla kurser som startar höstterminen 2025 ska ges i Canvas.
Mittuniversitetet har som strategiskt mål att “vara nationellt ledande och internationellt erkända i utveckling av och kvalitet i flexibla utbildningsformer och teknikstött lärande”. I strategin nämns även att lärosätet ska tillvarata och utveckla digitaliseringens möjligheter. Bytet till Canvas (Sunet LMS) underlättar detta avsevärt, eftersom Canvas ger förutsättningar för att skapa en attraktiv digital lärmiljö som ligger i framkant av den teknologiska utvecklingen, berättar Nicolette Karst, universitetspedagogiska utvecklare och projektledare för Canvas implementeringsprojektet och Niklas Brinkfelt, gruppledare för pedagogisk utveckling vid FUS, och förändringsledare i Canvas implementeringsprojektet.
– Canvas är en tjänst som Sunet erbjuder till svensk högre utbildning. En stor fördel är att över 30 lärosäten är anslutna till ett nationellt nätverk för samarbete och samskapande i Canvas, där alla delar med sig av och nyttjar resurser, tränings- och utbildningsmaterial. Även internationellt finns ett gott samarbete kring Canvas, säger Niklas Brinkfelt.
Därför byter vi lärplattform
– Ett annat skäl till att vi byter är lärplattformens funktionalitet och studenternas och lärarnas behov. Som inledning på utredningen av framtida lärplattform gjorde vi en behovsfångst, som såg till både lärare och studenters behov. Bland annat genomförde vi forumdagar med lärare, en enkät till studenterna och studentarbeten. Det som framkom då låg till grund för rekommendationen att gå över till Canvas, säger Nicolette Karst.
Rekommendationen förankrades hos båda fakultetsnämnderna och hos den centrala samverkansgruppen, och beslutet att implementera Canvas togs därefter av rektor. Ytterligare ett skäl till bytet är säkerhet eftersom den nuvarande versionen av Moodle skulle kräva en stor uppdatering för att uppfylla säkerhetskraven. Uppdateringar i Canvas sker däremot fortlöpande och automatiskt av leverantören Instructure.
Skillnader mellan Canvas och Moodle
– Den största skillnaden mellan Moodle och Canvas är uppbyggnaden av kurser. Med Canvas får du som lärare, och som student, en mer överskådlig struktur på din kurs. Den pedagogiska tanken bakom är tydligare i Canvas, där man jobbar med moduler. Grundstrukturen kommer att vara enhetlig, vilket gör att studenterna möts av information på samma ställen oavsett vilken kurs de läser, något som efterfrågats av studenterna, säger Nicolette Karst.
Sist men inte minst är tillgängligheten välutvecklad i Canvas. Som lärare är det lätt att möta lagkraven på tillgänglighet när man bygger sin kurs genom ett enkelt inbyggt verktyg, Accessibility Checker.
Stöd till lärare inför bytet
För lärare innebär bytet att man behöver anamma ett nytt sätt att tänka när man bygger sitt kursrum, men med utgångspunkt i din pedagogik och kursens upplägg. Ett av målen med implementeringsprojektet är att minska den administrativa bördan för lärarna, menar Nicolette Karst.
– På Avdelningen för pedagogisk utveckling kommer vi att erbjuda stöd och flera utbildningstillfällen både under implementeringen och efteråt. Det kommer att ske i form av guider/självstudiekurser i Canvas, som drop-in tillfällen i början av implementeringen, som schemalagda workshoppar och som skräddarsydda workshoppar för lärarlag eller institutioner, vid behov. Dessutom har Instructure, företaget som tillhandahåller Canvas, en egen väldigt utförlig FAQ som du som lärare kan använda, säger hon.
Välkomnar pilotanvändare
Under höstterminen 2024 sker den tekniska implementeringen först, för att få plattformen på plats och se till att andra system som samspelar med Canvas fungerar.
– Vi välkomnar även tidiga pilotanvändare under senare delen av höstterminen. Denna fas är viktig för oss och möjliggör anpassningar i lärplattformen baserade på användarbehoven som kommer fram i pilotanvändarnas tester, säger Niklas Brinkfelt.
Under vårterminen 2025 erbjuder de pedagogiska utvecklarna pilotkurser i Canvas. Ämnen kan anmäla intresse för att använda Canvas som lärplattform för en eller några av sina kurser. Målsättningen är att alla kurser som startar under höstterminen 2025 ska ges i Canvas. Kurser som redan påbörjats i Moodle och avslutas höstterminen 2025 kommer att få gå klart i Moodle, därefter försätts Moodle i läsläge till vårterminen 2026. Det innebär att lärare och studenter kan se materialet där, men att inget längre kan skapas där.
Mer information, som uppdateras löpande, om Canvas hittar du på miun.se/canvasinfo (svenska), miun.se/canvasinfoeng (engelska) och miun.se/canvasinfostudent (för studenterna). Vid Avdelningen för pedagogisk utveckling välkomnar man frågor, funderingar och konstruktiv kritik, samt presenterar gärna arbetet med implementeringen och lärplattformen på APT-möten eller liknande.
Kontakta pedagogisk utveckling på pukontakt@miun.se