”Det ska vara lätt att göra rätt” ‑ så jobbar vi med tillgänglighetsfrågor
Den nystartade konstellationen Samordningsgruppen för tillgänglighet har möte på campus i Sundsvall om ett par veckor. Målet för gruppen är att det ska vara lätt att göra tillgänglighet rätt.
Till vardags arbetar Mittuinversitetets samtliga avdelningar med tillgänglighetsfrågor i någon form. Undervisningsmaterial undertextas, lokaler anpassas på olika sätt, studentstöd i olika omfattningar finns och det sker många olika kompenserade och anpassade stödåtgärder utifrån olika uppdrag inom hela lärosätet.
2021 fick universitetsbiblioteket i uppdrag att leda ett projekt med syfte att samordna tillgänglighetsfrågor, så väl digitala som fysiska. Projektet avslutades i våras, och nu tar Samordningsgruppen för tillgänglighet över.
– Tanken är att vi från och med nästa termin får ett rektorsbeslut om en permanent lösning för hur lärosätet ska arbeta vidare med tillgänglighetsfrågor. Gruppens huvuduppgift är att på sikt vara en konstruktivt rådgivande funktion, där både fakultets- och TA-personal kan få stöd i frågor som handlar om tillgänglighet i deras dagliga arbete. Vårt utgångsläge är utifrån de lagkrav som finns, bland annat den så kallade ”DOS-lagen”, diskrimineringslagen samt arbetsmiljölagen. Risken är att om vi inte följer de bestämmelser och lagar som vi står under så kan det leda till påföljder, säger Robin Zetterberg, handledare för riktat pedagogiskt stöd och tf sammankallande för gruppen.
Samordningsgruppen består av representanter från förvaltningen, fakulteten, studentkåren och samordnarna för lika villkor. En mindre arbetsgrupp träffas en gång i månaden och ska på sikt agera som den rådgivande funktionen för samtliga anställda.
Vad är de viktigaste frågorna när det gäller tillgänglighet?
– Det är viktigt att Mittuniversitetet tar ett helhetsgrepp om tillgänglighetsarbetet, då vi står inför stora utmaningar. Jag har denna termin startat upp arbetet med en handläggningsordning för tillgänglighet, där fokus är att definiera hur Mittuniversitetet ska hantera olika frågor kring tillgänglighet. Min utgångspunkt är att det ska vara lätt att göra rätt, och därför är handläggningsordningen grunden för att man som enskild anställd eller som beslutsfattare ska kunna göra det genom låga trösklar i vardagen.
– Vi lever i en värld som går hastigt framåt, och där gäller det att vi i samordningsgruppen är på tårna och bevakar den utveckling som sker inom området. Frågor som exempelvis övergången till lärplattformen Canvas, utformning och alternativtextning av officemallar, utvecklingen inom AI samt rätten till ytterligare pedagogiska stödinsatser på grund av varaktig funktionsnedsättning är bara ett axplock av allt arbete som vi gör inom tillgänglighet vid Mittuniversitetet. Det finns många goda exempel på hur vi jobbar i våra olika funktioner med tillgänglighet runt om på Mittuniversitetet, nu behöver vi bara definiera ramen så det blir tydligare vad som förväntas av oss, samt hur vi fortsättningsvis ska arbeta framåt.
Om man som enskild medarbetare har frågor kring tillgänglighet, var vänder man sig då?
– På vår hemsida miun.se/tillganglighet så finns i dag allt samlat material som berör tillgänglighet, och där hittar man även vår e-mailadress som tills vidare är vår kontaktväg. Så har du som anställd frågor kring tillgänglighet i ditt dagliga arbete så är du välkommen att ta kontakt med oss!