Guide för att hitta finansiärer
Här hittar du en guide med tips om var du kan börja leta finansiärer!
Den vanligaste frågan vi på Grants Office får är ”kan ni hjälpa mig att hitta finansiering inom forskningsområde X”. Här kommer en liten guide med tips om var du kan börja leta själv.
Hör av dig om du trots det går bet i dina ansträngningar!
Det absolut bästa sättet att hitta information om utlysningar är faktiskt att googla. Använd några nyckelord, exempelvis ”utlysning, hållbar energi” eller ”forskning, skyddat boende, utlysning” eller liknande. Då brukar både aktuella och äldre utlysningar dyka upp, och framför allt kan du på detta sätt få tips om vilka finansiärer som kan ha utlysningar inom det område du är intresserad av.
Acknowledgements
Detta är en underskattad källa till tips om forskningsfinansiärer! Lusläs acknowledgements i några av dina favoritartiklar, gärna av svenska författare om du söker tips på svenska finansiärer. Här listar man ju den finansiering som har bekostat den aktuella studien, så är det en artikel inom ett fält som är av intresse för dig, då är ju chansen god att de finansiärer som författarna till artikeln uppger också tycker att den forskning de/du bedriver är viktig och därför finansierar studier inom det området/fältet.
Dokument hos Grants Office
Du kan också få tips på nya finansiärer i dokumentet ”Swedish and Nordic External Funding Sources”. Skicka e-post till oss på Grants Office om du vill ha det!
Academic positions
Kanske letar du finansiering för att göra en postdok? På följande sida kan du hitta länkar till olika postdok-program och aktuella utlysningar.
Länk till major postdoc fellowships på Academic positions
Verktyget Global Grant
Det digitala verktyget Global Grant motsvarar den tjocka bok som förr fanns tillgänglig på biblioteken och som samlade alla Sveriges stipendier och fonder på ett och samma ställe. Se till att du sitter vid en MIUN-dator eller är inloggad via VPN, så kopplas du automatiskt upp på Mittuniversitets konto och når alla fonder.
Du kan välja språk på första sidan.
Klicka på Sök.
För att begränsa utbudet lite, så ska du välja ändamål: ”vetenskaplig forskning på doktorandnivå och uppåt”.
När du gör det kommer ytterligare en dialogruta upp, nämligen om studieämnen. Klicka i dem som är relevanta för dig. För att få fler träffar kan man annars behålla ”Kan sökas för studier i alla ämnen”.
Avmarkera alla val för kön/person utom ”Bara juridisk person”.
När du fått upp din lista med sökresultat, kan du klicka på den/de fonder som intresserar dig för att få ytterligare information.