Arbetsmiljö
Innehåller utbildningar som exempelvis Svåra samtal, Rehabilitering, Arbetsmiljöarbete på MIUN.
Våld i nära relationer
Våld i nära relationer är ett samhällsproblem som uppmärksammats mer och mer senaste åren. En studie av forskare på Mittuniversitetet har också visat att majoriteten av svenska lärosäten saknar riktlinjer och stöd för arbete med våld i nära relationer.
Våld i nära relationer kan få konsekvenser för hela arbetsplatsen genom exempelvis konflikter, oro och spänningar samt ökad arbetsbelastning för kollegor. På så vis kan våld i nära bli en arbetsmiljöfråga och därmed en arbetsgivarfråga.
Utbildningen består av två fysiska halvdagsträffar, och man kan delta antingen i Sundsvall eller Östersund. Ett intyg erhålls efter fullföljd kurs.
Träff 1 Våld i nära relationer och arbetsplatsen
Träffen behandlar olika former av våld, våldets mekanismer, orsaker till och effekter av våld samt arbetsplatsens roll.
Träff 2 Att se, fråga och agera
Träffen behandlar metoder för att upptäcka och prata om våld, chefers ansvar samt regelverk och vägledning.
Datum och anmälan - se Aktuella utbildninga inom Chefprogrammet
Utbildare: Karin Jarnkvist, docent i sociologi vid Mittuniversitetet, forskar och utbildar i våld i nära relationer. Vid träff 2 deltar även Anna Demetriades som är leg. hälso- och sjukvårdskurator, leg. psykoterapeut samt handledare och lärare i psykoterapi.
Svåra samtal, 1,5 dag
Syftet med utbildningen är att du som deltagare får en grundläggande förståelse/kompetens och därmed förmåga att på egen hand hantera svåra samtal/problematiska arbetssituationer. Utbildningen ska också ge dig ökad förståelse för de bakgrundsfaktorer som finns till konflikter samt ge dig verktyg och metoder för att genomföra samtal och konflikthantering. Under utbildningen varvas teori med praktiska övningar och reflektion.
Datum och anmälan: Se Aktuella utbildningar inom Chefsprogrammet
Arbetsmiljöarbete på MIUN, 1 dag
Varje år går en arbetsmiljöutbildning för skyddsombud och för dig som har tagit emot en fördelning av arbetsmiljöuppgifter. Utbildningen tar bland annat upp viktiga lagar inom arbetsmiljöområdet, vad som gäller kring det systematiska arbetsmiljöarbetet (AFS 2001:1) samt organisatorisk och social arbetsmiljö (AFS 2015:4). Den ger dig också kunskap i hur arbetsmiljöarbetet, utifrån AFS 2001:1 och AFS 2015:4, fungerar inom Mittuniversitetet.
Som ansvarig chef och mottagare av en uppgiftsfördelning bör du gå denna utbildning för att på bästa sätt kunna hantera ditt ansvar för de arbetsmiljöuppgifter du fått fördelade.
Datum och anmälan: Se Aktuella utbildningar inom Chefsprogrammet
Utbildare: HR-avdelningen
Vid frågor om innehållet kontakta Madeleine Juliusson, madeleine.juliusson@miun.se. eller Lina Franzén, lina.franzen@miun.se. Vid frågor om anmälan kontakta chefsprogram@miun.se.
Rehabiliteringsutbildning
Utbildningen tar bland annat upp följande:
- Från hälsa till minskad arbetsförmåga
- Tidiga signaler
- Vad händer vid sjukskrivning?
- Aktuell lagstiftning och sjukförsäkring
- Arbetsgivarens ansvar: Rutiner för rehabilitering
- Arbetsrättsliga aspekter: Roller och ansvar för övriga aktörer
- Effektiv Rehabilitering, samverkan
Datum och anmälan: Se Aktuella utbildningar inom Chefsprogrammet
Plats: Digitalt via Zoom
Webbutbildningar inom arbetsmiljö
Falck webbaserade arbetsmiljöutbildning
Som ny prefekt/chef med fördelat ansvar för arbetsmiljöuppgifter på institutionen/avdelningen kommer du få tillgång till Falck webbaserade arbetsmiljöutbildning. Den ger dig en bra grund för att du ska ha rätt förutsättningar inledningsvis att ta emot ansvarsfördelningen av arbetsmiljöuppgifterna. HR hjälper till att ordna licens till utbildningen, när den signerade ansvarsfördelningen skickats till Helena Björling på HR, görs en beställning av licens och skickas till dig som ny chef. Frågor kring denna utbildning skickas till Chefsprogram@miun.se .
Partsrådets E-utbildningar inom arbetsmiljö;
Partsrådet har tagit fram några E-utbildningar inom arbetsmiljö som kan fungera som ett komplement till
Falcks utbildning.
- Systematiskt arbetsmiljöarbete
- Organisatoriskt och socialt arbetsmiljöarbete i praktiken
- Konflikthantering
- Samtliga E-utbildningar från Partsrådet
Arbetsmiljöverkets E-utbildningar
Här kan du ta del av hur man kan förebygga ohälsa på jobbet genom Arbetsmiljöverkets verktyg och vägledning för den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.
Diskrimineringsombudsmannens (DO) E-utbildning i lika rättigheter och möjligheter för högskolan
Den digitala utbildningen syftar till att ge kunskaper om vad som gäller avseende lärosätenas arbete för lika rättigheter och möjligheter för alla studenter. DO har arbetat fram denna e-utbildning, som är tänkt att fungera som ett stöd i universitets och högskolors utveckling av arbetet för lika rättigheter och möjligheter. Den kan också ge dig bra grund i innebörden av diskrimineringslagen.