Uppehållstillstånd
För den som inte är EU-medborgare behövs ett arbets- och/eller uppehållstillstånd för att ha rätt att vistas och arbeta i Sverige.
Uppehållsrätt för EU/EES-medborgare
Som EU-medborgare har man rätt att arbeta, studera och bo i Sverige utan uppehållstillstånd, detta kallas uppehållsrätt. Uppehållsrätt kan man få om man är arbetstagare, egen företagare, studerar eller har tillräckliga medel för sin försörjning. I detta fall behöver ingen kontakt tas med Migrationsverket. Arbete och studier kan påbörjas direkt vid ankomst till Sverige.
Även familjemedlemmar till en EU-medborgare som har uppehållsrätt enligt ovan har uppehållsrätt.
Den inflyttande EU-medborgaren ska visa pass eller nationellt ID-kort. För familjemedlemmar ska familjerelationen styrkas. Närmare information om uppehållstillstånd och uppehållsrätt finns att läsa på Migrationsverkets webbplats www.migrationsverket.se.
Uppehållstillstånd för doktorander
För den som ska studera på forskarnivå i Sverige under längre tid än tre månader ansöker om ett uppehållstillstånd för doktorandstudier. Tillståndet ska vara klart innan resa till Sverige kan ske.
- Checklista och exempel för studieintyg gällande doktorandstudier (sv).
- Checklista och exempel för studieintyg gällande doktorandstudier (eng)
- Mall för studieintyg.
Eftersom handläggningen kan ta tid bör doktoranden lämna in sin ansökan i god tid, senast tre–fyra månader innan planerad ankomst till Sverige.
Migrationsverket beviljar uppehållstillstånd för den tid som forskarutbildningen kräver, men aldrig för längre tid än passets giltighetstid. Även om den sökande har blivit antagen till flera års studier beviljar Migrationsverket uppehållstillstånd som längst för fyra år i taget för doktorandstudier.
Förlängning av uppehållstillstånd doktorander
En ansökan om en förlängning av uppehållstillstånd för doktorand bör ske innan det nuvarande tillståndet löper ut, men tidigast sex månader innan dess. Exempel på när detta kan bli aktuellt är, om tiden till planerad licentiatexamen fortsätter mot en doktorsexamen.
Om ansökan inkommer till Migrationsverket innan det gällande tillståndet går ut, har den sökande rätt att vara kvar i Sverige och även fortsätta arbeta i väntan på beslut. Om ansökan till Migrationsverket kommer in efter det att uppehållstillståndet har löpt ut har den sökande inte rätt att fortsätta arbeta.
Uppehållstillstånd för forskare
Processen avser forskare med forskning mer än 50% av tjänsten, befattningar som kan omfattas är till exempel gästforskare och postdoktor.
En forskare som är medborgare i ett land utanför EU och som vill arbeta i Sverige är undantagen kravet på arbetstillstånd, men behöver ha ett uppehållstillstånd. Forskarens uppehållstillstånd ska vara klart före resan till Sverige. Det finns i denna process möjlighet att använda sig Mittuniversitetets upphandlade relocation företag, läs mer under relocation.
För arbete som varar kortare tid än tre månader behövs inget uppehållstillstånd. Däremot behöver medborgare i vissa länder ha visum.
En person som befinner sig i Sverige med tillstånd för studier kan ansöka på webben medan hen befinner sig i Sverige.
Ett mottagningsavtal upphör att gälla, om forskaren inte beviljas uppehållstillstånd eller om det planerade forskningsprojektet upphör. Mittuniversitetet i egenskap av forskningshuvudman ska då skyndsamt underrätta Migrationsverket om varje omständighet som kan hindra att mottagningsavtalet fullföljs.
Uppehållstillstånd för forskning i annat EU-land
Personer som har ett uppehållstillstånd för forskning i ett annat EU-land och som ska bedriva en del av sin forskning i Sverige kan lämna in sin ansökan medan han eller hon befinner sig i Sverige.
En forskare som har ett uppehållstillstånd för forskning i ett annat EU-land kan börja forska direkt om
- forskarens uppehållstillstånd i det andra EU-landet fortfarande är giltigt och
- forskaren inte redan har vistats i Sverige för att bedriva forskning under högst 180 dagar de senaste 360 dagarna.
Ska forskningen pågå under längre tid behöver forskaren ett uppehållstillstånd för forskning vid rörlighet för längre vistelse. Forskaren kan ansöka om ett sådant tillstånd medan han eller hon befinner sig i Sverige.
Förlängning av uppehållstillstånd forskare
Om mottagningsavtalet blir förlängt ska forskaren ansöka om att förlänga sitt tillstånd. Om det efter fyra år fortfarande finns ett mottagningsavtal kan forskaren ansöka om permanent uppehållstillstånd.
Uppehållstillståndskort
I samband med att uppehållstillstånd beviljas får personen ett uppehållstillståndskort. Läs mer om uppehållstillståndskort här.