Arbetstillstånd
Den som vill arbeta i Sverige måste ha ett arbetstillstånd. Tillståndet ska vara klart och infört i passet före inresan i Sverige. Medborgare i många länder behöver också ha visum för att få resa in och vistas i Sverige kortare tid än tre månader (90 dagar).
Det finns i denna process möjlighet att använda sig Mittuniversitetets upphandlade relocation företag, läs mer under relocation.
Om medarbetaren inte påbörjar sin anställning inom fyra månader efter att denne har fått arbetstillstånd ska arbetstillståndet återkallas. Det innebär att denne inte längre har rätt att arbeta i Sverige.
Anställa någon som har arbetstillstånd hos annan arbetsgivare
Arbetstillståndet gäller under de första 24 månaderna endast för den arbetsgivare och den befattning som är angivet i tillståndet. Byter man arbetsgivare eller befattning måste en ny ansökan om arbetstillstånd göras. När ansökan är lämnad kan medarbetaren börja arbeta hos den nya arbetsgivaren innan beslut har kommit under förutsättning att tidigare tillstånd inte har gått ut.
Efter 24 månader och då medarbetaren fått en förlängning på sitt arbetstillstånd kan denne byta arbetsgivare utan att lämna in en ny ansökan så länge det är inom samma yrke. Om det nya arbetet innebär ett nytt yrke ska en ny ansökan om arbetstillstånd göras.
Förlänga arbetstillstånd
En medarbetare som behöver förlänga sitt arbetstillstånd kan göra detta på Migrationsverkets webbsida. Ansökan ska lämnas tidigast fyra månader innan det nuvarande tillståndet slutar gälla. Det ska lämnas in innan det nuvarande tillståndet slutar gälla för att medarbetaren ska ha rätt att fortsätta arbeta. Läs mer om att förlänga arbetstillstånd på Migrationsverkets hemsida.
Permanent uppehållstillstånd
Den medarbetare som har haft arbetstillstånd och arbetat hos oss i sammanlagt fyra år under de senaste 7 åren, i samma yrke, kan bli beviljad permanent uppehållstillstånd när denne ansöker om förlängning av sitt arbetstillstånd. Läs mer om kriterierna för att få permanent uppehållstillsånd och hur man ansöker om förlängning på Migrationsverkets hemsida.
Arbetstillstånd EU/EES-medborgare
EU-medborgare och deras familjemedlemmar som arbetar, studerar eller har egna medel för sin försörjning har per automatik uppehållsrätt, vilket innebär att de vistas här utan uppehållstillstånd och arbetstillstånd. Läs mer under uppehållstillstånd.
Vad gäller vid inresan?
Vid inresan i Sverige behöver medborgare i EU/ EES-staterna och deras familjemedlemmar ha ett giltigt pass eller ett identitetskort där medborgarskapet framgår. Arbetstagaren och dennes familjemedlemmar har rätt att börja arbeta direkt.
Sanktioner för arbetsgivare
Arbetsgivare som som anställer en person som inte har rätt att vistas eller arbeta i Sverige kan dömas till böter eller om omständigheterna är försvårande , fängelse i högst ett år (20 kap. 5 §, utlänningslagen ).
Arbetsgivare kan även påföras en särskild avgift enligt 20 kap. 12 § samma lag. Denna avgift är undantagen om arbetsgivaren har:
- kontrollerat personens rätt att vistas i Sverige
- behållit en kopia eller utdrag ur den eller de handlingar som visar att personen har rätt att vistas här
- anmält anställningen till skatteverket
Anställa någon med ställning som varaktigt bosatt i annat EU-land
Den som har ställning som varaktigt bosatt behöver inte arbetstillstånd för att arbeta i Sverige men ska ansöka om uppehållstillstånd om han eller hon ska stanna längre än tre månader.
Ställning som varaktigt bosatt är en särskild form av uppehållstillstånd som kan ges till personer som bott i ett EU-land i minst fem år med uppehållstillstånd. Det ger större möjligheter att flytta till ett annat EU-land, såsom Sverige, för att till exempel arbeta. Det går att se på uppehållstillståndskortet om personen har ställning som varaktigt bosatt.
Vid anställning av en person med ställning som varaktigt bosatt ska vi spara dokument som visar att personen har rätt att vara och arbeta i Sverige. Dokumenten ska arkiveras under hela anställningstiden och 12 månader efter att anställningen tagit slut. Läs mer på Migrationsverkets hemsida.
Medarbetare
För medarbetare som är varaktigt bosatt i annat EU-land krävs ett av arbetsgivaren signerat anställningsintyg, använd Migrationsverkets blankett ”Anställningsintyg för medborgare med status som varaktigt bosatta i en annan EU-stat”, nr 227021
Länk till "Vanliga frågor och svar om arbetstillstånd"
Uppehållstillståndskort
I samband med att uppehållstillstånd beviljas får personen ett uppehållstillståndskort. Läs mer om uppehållstillståndskort här.