Ledigheter
Ledighet kan erhållas av många olika skäl. Vissa ledigheter är reglerade i lag eller annan förordning, t ex tjänstledighetsförordningen. Andra ledigheter så som ledighet i samband med flyttning, begravning m m regleras i Villkorsavtalet.
Tjänstledighet för annan statlig anställning
Den som har en tillsvidareanställning inom staten får beviljas ledighet, dock längst två år, för att ha en annan tidsbegränsad anställning inom staten.
Om du som medarbetare vill nyttja din rätt till ledighet ska du underrätta din chef minst lika lång tid i förväg som motsvarar din uppsägningstid, dock minst två månader innan ledighetens början.
I det fall du har fått besked om att den tidsbegränsade anställningen kommer att upphöra ska du snarast informera den chef som beviljat tjänstledigheten om återgång.
Ledigheten ska registreras i Primula.
Tjänstledighet för studier
Du som medarbetare som vill studera har rätt till behövlig ledighet från sin anställning enligt Studieledighetslagen (Lag (1974:981) om arbetstagares rätt till ledighet för utbildning). Studierna behöver inte ha någon anknytning till ditt arbete. Däremot måste studierna följa en kurs- eller studieplan.
För rätt till ledighet för studier ska du ha varit anställd hos Mittuniversitetet de senaste sex månaderna eller sammanlagt minst tolv månader under de senaste två åren vid ledighetens början. Arbetsgivaren kan skjuta upp studieledighet som överstiger en arbetsvecka i upp till sex månader från ansökningstillfället.
Du har rätt att avbryta studieledigheten högst 14 dagar efter att du anmält det till arbetsgivaren. Har du varit ledig minst ett år är det en månad som gäller. Om du vill avbryta studierna utan att gå tillbaka till ditt jobb måste du begära att få byta ut din studieledighet till annan ledighet.
Arbetsgivaren kan medge att du får behålla lönen eller del av lönen när du studerar.
Ledigheten ska registreras i Primula.
Enskild angelägenhet
Som medarbetare kan du beviljas tjänstledighet för enskild angelängenhet om det finns särskilda skäl och om det kan ske utan olägenhet för verksamheten.
Ledigheten ska registreras i Primula.
Släktangelägenhet
Om du behöver vara ledig på grund av släktangelägenhet, ta alltid kontakt med din närmaste chef för dialog om just din situation och för vilka dagar du kan vara ledig. Vissa av dagarna som du behöver vara ledig kan beviljas med lön och vissa utan lön. Hur många dagar som beviljas med lön sker genom bedömning av varje enskilt ärende, dock max 10 arbetsdagar per kalenderår.
Du får vara ledig med lön för släktangelägenhet inom egen familj eller närmaste släktkrets, i följande fall:
- vid allvarligare sjukdomsfall (avser sjuktillstånd av livshotande art eller akut sjukdomstillstånd som kräver ingripande från dig)
- dödsfall
- begravning och gravsättning
- bouppteckning eller arvskifte
Vad menas med egen familj eller den närmaste släktkretsen?
Med den närmsta släktkretsen menas make/maka/sambo, barn, barnbarn, syskon, föräldrar, mor- och farföräldrar, fosterföräldrar, svärföräldrar, moster/morbror, faster/farbror, syskonbarn, svärson/svärdotter, svåger/svägerska även styvföräldrar jämställs med dessa släktingar.
Ytterligare förtydligande av släktangelägenhet
Det kan finnas andra tillfällen i samband med släktangelägenhet med önskan om att vara ledig. Dessa ledigheter kan beviljas, men ledigheten blir då utan lön.
Exempelvis:
- eget sorgearbete
- begravning av nära vän
- hantering av kvarlåtenskap
- förberedelser inför begravning
- tömning av bostad
- flytt av nära anhörig
- hembesök hos nära anhörig för anpassning av bostad, sjukvårdsteam etc.
- medföljande vid anhörigs läkarbesök
Ledigheten ska registreras i Primula.
Närståendevård
Du som vårdar någon närstående, av läkare bedömd som allvarligt sjuk, kan ha rätt till närståendevård.
Ansökan om närståendevård görs skriftligen av dig som arbetstagare till Försäkringskassan. I dessa fall är det Försäkringskassan som beslutar om närståendepenning och betalar ut ersättning för detta. Hos arbetsgivaren sker fullt löneavdrag.
Den anställde har rätt till ledighet för den tid och i den omfattning som närståendepenning uppbärs från Försäkringskassan. Tänk på att meddela din närmaste chef om du har blivit beviljad närståendepenning.
Läs mer om närståendevård och närståendepenning hos Försäkringskassan
Ledigheten ska registreras i Primula.
Ledighet med lön
Enligt Villkorsavtalet får du som medarbetare vara ledig, efter dialog med din chef, utan löneavdrag i följande fall:
Skäl | Tid |
Flyttning | 1 arbetsdag - ledighet ska registreras i Primula |
Besök för blivande förälder hos mödravårdscentral | Högst 2 tillfällen per barnsbörd - ledighet ska registreras i Primula |
Facklig förtroendemannauppdrag | Högst 10 arbetsdagar per kalenderår - ledighet ska registreras i Primula |
Besök hos läkare, företagshälsovård, öppenvård eller mödravårdscentral samt för blodgivning | Den tid som behövs - ledighet registreras inte i Primula, men sker efter samråd med närmaste chef |
Akuta tandbesvär samt undersökningar eller behandlingar efter remiss av tandläkare eller läkare | Den tid som behövs - ledighet registreras inte i Primula, men sker efter samråd med närmaste chef |