Vad kan jag som chef göra?
Våld i en nära relation riskerar att påverka den utsatta medarbetarens arbetsförmåga.
I ansvaret för arbetsmiljöuppgifterna ingår att vara uppmärksam på hur medarbetarna mår. Som chef bör man visa omtanke och prata med sin medarbetare i de fall man ser tecken på eller får kännedom om att medarbetaren är utsatt för någon form av våld. Man bör då fråga hur medarbetaren mår och hur det fungerar med arbetet samt vilket stöd denne har behov av. Beroende på hur samtalet går kan det bli aktuellt att agera utifrån ett arbetsmiljöperspektiv. Det kan handla om samtalsstöd, arbetsanpassning eller rehabilitering.
Som chef med fördelat ansvar för arbetsmiljöuppgifter har man ansvar för att medarbetarens arbetsmiljö är trygg och säker även vid distans- och hybridarbete. För en medarbetare som utsätts för våld i hemmet innebär hemarbete en riskfaktor i medarbetarens arbetsmiljö, vilket innebär att man som chef behöver ha tätare kontakt med sin medarbetare, ställa frågor och vara uppmärksam på risker i medarbetarens hemarbetsmiljö. Om det inte går att skapa en trygg arbetsmiljö i hemmet är det bättre att medarbetaren arbetar på sin ordinarie arbetsplats.
Företagshälsovården finns som stöd om en medarbetare är utsatt för någon form av våld i nära relation. De kan i sin tur hjälpa medarbetaren vidare för rätt hjälp och stöd.
Studenter som är utsatta
Studenthälsan finns som stöd om en student är utsatt för någon form av våld i nära relation. De kan i sin tur hjälpa studenten vidare för rätt hjälp och stöd.
Samtal där du som chef kan ställa fråga om våld
Medarbetarsamtalet
I Mittuniversitetets samtalsmallar för medarbetarsamtalet ingår ett par frågor relaterat till erfarenhet av hot och våld. Eftersom vår verksamhet är inbäddat i samhället så vet vi att olika samhällsproblem uppstår även hos oss, därför ställer vi bland annat frågor som relaterar till diskriminering och våld i nära relationer. Alla medarbetare får samma fråga vilket innebär att ingen behöver känna sig utpekad. Frågorna som ingår är:
- Känner du dig på något sätt otrygg hemma eller på jobbet? (fråga hämtad från Jämställdhetsmyndigheten)
- Uppför du dig på något sätt, hemma eller på arbetsplatsen, som du märker att andra inte mår bra av? (fråga hämtad från Jämställdhetsmyndigheten för att undersöka om någon utsätter)
Rehabiliteringssamtalet
I samband med ett rehabiliteringssamtal behöver man som chef ställa frågor kring hur medarbetaren mår. Om det finns tecken på att det skulle kunna vara våld inblandat som påverkar medarbetarens hälsa bör man som chef, av omtanke, ställa frågor kring det till medarbetaren.
Exempel på frågor som kan ställas är:
- Hur trivs du här på jobbet? (Frågan kan utgå från saker som hög sjukfrånvaro eller att medarbetaren undviker gemensamma aktiviteter)
- Får du ihop privatlivet med arbetstiderna här?
- Upplever du att du är trygg, här och hemma?
- Har du blivit eller blir du illa behandlad av någon här på jobbet, eller hemma?
- Kan jag i min roll som chef stötta dig på något sätt?
Omtankesamtalet
Om du som chef är orolig eller misstänker att en medarbetare utsätts våld bör du, av omtanke, ta upp det med din medarbetare i ett så kallat omtankesamtal.
Vid omtankesamtal kan du ta stöd från frågeguiden ”Arbetsplatsdialogen” som är framtagen av Prevent i samarbete med Umeå universitet. Dialogguiden hittar du på våra chefstödsidor på medarbetarportalen under rubriken ”Omtankesamtal”.
Exempel på frågor som ingår i dialogguiden:
- Vilket stöd får du av dina nära – hur trygg känner du dig?
- Finns det tillfällen då du känner dig rädd? På jobbet? I andra situationer?