Vårdmötet är kärnan i omvårdnad

Ons 18 sep. 2024 08:06

Anna Larsson Gerdin har i sina doktorandstudier undersökt vårdmötet mellan sjuksköterska och äldre personer i hemsjukvård och kommit fram till att det är som ett lotteri. Omvårdnaden kan variera beroende på hur bra vårdmötet blir.

Image not found
Anna Larsson Gerdin försvarar sin doktorsavhandling på Campus Sundsvall fredag den 27 september.

– I hemsjukvården kan du som äldre inte välja vilken hemsjukvårdssköterska du har, vem det blir beror på var du bor. Du kan dra en vinstlott där ni har ett bra samspel, du blir väl omhändertagen, får bra vård och känner dig trygg. Men ibland kan det också kännas som att du bara är en uppgift på schemat, där du inte blir riktigt lyssnad på eller förstådd, säger Anna Larsson Gerdin.

– Kärnan i god omvårdnad är att få till ett bra vårdmöte. En personcentrerad vård är beroende av en bra anknytning mellan patient och sjuksköterska. Här brister det i hemsjukvården av äldre, där den nödvändiga jämlikheten i vårdmötet ofta saknas, vilket leder till att äldre personer kan känna sig underordnade sjuksköterskan, menar Anna.

Den svenska hälso- och sjukvårdsorganisationen för äldre personer har genomgått betydande förändringar de senaste åren, med ett ökat fokus på hemsjukvård.

Övergången till hemsjukvård innebär nya utmaningar för sjuksköterskor och vårdorganisationer. Det är nödvändigt att säkerställa att vården som erbjuds i hemmet är lika effektiv och tillgänglig som den på sjukhus eller hälsocentraler. Vårdmötet i hemmet sker emellertid med begränsad insyn.

Hemvårssjuksköterskor behöver rätt resurser

– Vad får det för konsekvenser att hemsjukvården växer och att vi där ska ge en god och nära vård? Utmaningen för hemsjukvårdssköterskan är att navigera genom en komplex vårdstruktur och följa lagar och regler som styr deras arbete. Samtidigt ska de tillgodose patienternas önskemål och behov av omvårdnad, säger Anna.

– Sjuksköterskorna arbetar ofta ensamma i de äldre personernas hem och har begränsad tillgång till kollegialt stöd och tid för reflektion. Frågan är om de ges tillräckliga resurser, säger Anna.

Många möjligheter till fortsatt forskning

– Jag ser många aspekter att forska vidare om utifrån de resultat jag fått fram i mina fyra forskningsstudier. Som exempelvis: Longitudinella studier för att observera och dokumentera äldre personers upplevelser av vårdmötet över tid, vilket visar hur relationer med hemsjukvårdssköterskor utvecklas och påverkar välbefinnandet, säger Anna.

– Men även att undersöka beslutsprocessen under vårdmöten i hemmet, med fokus på autonomi och integritet, som skulle kunna stärka äldre personers självständighet och främja samarbetet med hemsjukvårdssköterskor, vilket bidrar till mer personcentrerad vård, fortsätter Anna.

Den 27 september försvarar Anna sin avhandling "Experiences of care encounters in Swedish home care setting: perspectives from older persons and home care nurses".

Den 13 november håller Anna en lunchföreläsning om sin forskning: Erfarenheter av vårdmöten i svensk hemsjukvård: från äldre personer och sjuksköterskors perspektiv.

Läs mer om forskningsprojektet som undersökt vårdmötet mellan sjuksköterska och äldre personer i hemsjukvård

Forskningsprojektet är knutet till forskningsprogrammet Framtidens Välfärd: Vård och Skola


Kontakt

Sidan uppdaterades 2024-09-19