Unga med intellektuell funktionsnedsättning ska vara fullvärdiga samhällsmedborgare
Unga personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) har sämre förutsättningar till en god hälsa, delaktighet i samhället och att påverka sina liv. Forskare från Mittuniversitetet har undersökt hur delaktighet och inflytande för unga personer med IF kan definieras, tillämpas, bedömas och förstärkas.
I forskningsprojektet IDE‑projektet som Mittuniversitetet utförde tillsammans med Härnösands kommun, söktes svar och testades metoder för att stärka delaktighet och inflytande för unga med IF framöver.
Nu har det blivit dags för slutkonferens och Marie Norgren, speciallärare på anpassad grundskola 7-9b vid Gerestaskolan i Härnösand, svarade på några frågor om hur hon upplevt projektet.
Varför jobbar ni med demokrati och delaktighet för unga med IF?
Det ingår för alla elever oavsett skolform att jobba med demokratifrågor. Metoden Photovoice har ju som mål att stärka individens delaktighet och möjligen uppnå någon sorts förändring som kan bidra till högre livskvalité. Det kan vara en utmaning för oss som personal, dels att fånga upp elevernas tankar och perspektiv samt att förklara demokratins förutsättningar. Photovoice ger möjlighet för eleverna att få uttrycka det som de anser är angeläget och viktigt för dem, sen är det en erfarenhet att det kan vara lättare att påverka och genomföra förändringar i skolan men oftast svårare när det gäller samhället i övrigt, utanför skoltid.
Vad är det främsta som det här forskningsprojektet bidragit med?
Vi som personal har försökt möjliggöra och hitta anpassningar för vår elevgrupp med IF och utifrån elevernas förutsättningar har vi provat att genomföra metoden inom några olika områden. Att jobba med foton som dokumentationsform är ju vanligt inom skolan speciellt för unga med IF. Något som projektet tillfört är att vi nu mer utgår från elevernas perspektiv när vi dokumenterar i verksamheten. De har varit delaktiga med att fota efter förmåga, men samtliga har kunnat uttrycka vad som är viktigt för dem genom att göra val av foton i dokumentationen av deras skolvardag vilket har stärkt deras självkänsla.
Hur har samarbetet med forskarna fungerat?
Bra, de har varit lyhörda både med eleverna och oss personal. Vi har haft kontinuerlig uppföljning under projektets gång.
Hur kommer ni att jobba vidare med delaktighet och inflytande framöver?
Vi har fått med oss metoder och verktyg både när det gäller att dokumentera samt att synliggöra elevernas utveckling för dem själva. Vi kommer att använda och kanske utveckla dessa vidare på olika sätt.
Kontakt

Kontakt
