Kerry är inte bara professor – hon är världsmästare också
Den fjärde oktober installeras Kerry McGawley som professor vid den akademiska högtidsceremonin. Men förutom professor är hon också världsmästare i triathlon i sin åldersgrupp.
Kerry håller sin installationsföreläsning den 3 oktober på Campus Sundsvall:
Kl. 11.15-11.30 Professor Kerry McGawley – "Ge dem verktygen så avslutar de jobbet själva"
I fjol blev Kerry världsmästare i triathlon i två olika distanser i klassen kvinnor 45–49 år. Det första VM-guldet tog hon i Ibiza, Spanien den 7 maj på 2023 World Triathlon Long Distance Championships. Etapperna var 3000 m simning, 120 km cykling och 30 km löpning. Det andra VM-guldet tog hon i Lahti, Finland den 26 augusti på 2023 IRONMAN 70.3 World Championships, där var etapperna 1900 m simning, 90 km cykling och 21,1 km löpning.
Kerry med medaljskörden från 2023.
– När jag deltar i världsmästerskap så tävlar jag för Storbritannien. I år är planen att försvara min titel på Ironman 70.3-VM i Nya Zeeland den 14 december.
Hur många timmar tränar du per vecka?
– Det varierar, oftast tränar jag mellan 11–16 timmar per vecka, effektiv tid. Då räknar jag inte med transporter, omklädning och så vidare. Så idrotten tar mycket tid. Det känns lite mycket ibland eftersom jag också har en hög ambitionsnivå och vill prestera bra på jobbet.
Vad är din styrka i triathlon?
– Jag känner att jag är jämnstark i alla delar av loppet, fast jag har ofta den snabbaste cykeltiden av alla kvinnor i min åldersgrupp. De flesta har en gren där de är svagare så min främsta styrka är kanske att jag inte har någon svaghet. Mina medtävlare kommer ofta ursprungligen från någon av de ingående grenarna, men jag kom från elitfotboll..
– Som fotbollsspelare var jag uthållig och alltid stark på fystesterna, men inte särskilt tekniskt begåvad. Jag slutade spela när jag var halvvägs in i min doktorandperiod och började fokusera mer på uthållighetsidrotter. Förutom fysiska egenskaper handlar triathlon, som många andra idrotter, mycket om mindset, disciplin och träningsvilja.
Vad är det roligaste med ditt jobb?
– Jag gillar variationen mellan undervisning av studenter, handledning/mentorskap och forskning. Jag får inspiration av att leda Masterprogrammet i idrottsprestation och idrottares hälsa. Det är också inspirerande att genomföra den tillämpade forskningen inom olika områden.
– Jag har följt med längd- och skidskyttelandslag på träningsläger i Sverige och utomlands. Jag har jobbat med nationella och internationella idrottsförbund med utbildning och forskning (till exempel Riksidrottsförbundet, Internationella Skidskytteförbundet – IBU och Svensk Triathlon). Det är tillfredsställande när jag kan vara med och bidra till idrottares utveckling genom forskningen.
– En av de roligaste delarna i uppdraget är kunskapsöverföringen, som när jag deltar i poddcasts, seminarier, workshops, konferenser och så vidare.
Vad ser du fram emot framöver?
– Det var inte så länge sedan jag fick professorstiteln, men det har gjort att jag reflekterat mycket över min akademiska karriär. Jag har uppnått flera mål, vilket innebär att jag kan slappna av en aning och använda de ungefär 20 år jag har på mig att vara strategisk, stödja yngre forskare och göra skillnad.
– Jag har ett stort projekt på gång som fokuserar på den kvinnliga idrottaren, i projektet ingår två forskningsassistenter, studenter och forskningskollegor från flera olika länder. Det projektet omfattar flera kvalitativa och kvantitativa studier och kommer att kräva mycket fokus och energi.
– Vi ska studera elitidrottare och hur deras menscykel och hormoner påverkar träning och prestation. Och vi vill ta det ett steg längre genom att titta på specifika problemlösningar och vilket stöd kvinnliga idrottare behöver för att prestera bättre och behålla en god hälsa.
– En av studierna kommer att ha multikulturellt fokus, där vi ska intervjua idrottare från Afrika, Indien, Mellanöstern och Stillahavsöarna. Vi ska undersöka hur olika kulturer, traditioner och religioner påverkar elitidrottare i fråga om menstruation och hormoncykler i samband med träning och tävling.
– Vi kommer också att göra kvantitativa studier där vi ska mäta könshormoner på kvinnliga elitidrottare som får testa sig själva hemma med hjälp av ett test-kit. Vi ska samla uppgifter om hormoncykeln över fyra månader. Då kan vi se variationer inom och mellan individer samt hur prestation och symptom kan kopplas till hormonella fluktuationer.
Kerry håller sin installationsföreläsning den 3 oktober på Campus Sundsvall:
Kl. 11.15-11.30 Professor Kerry McGawley – "Ge dem verktygen så avslutar de jobbet själva"
Kontakt
