Lyckat forskningsprojekt om den fria leken i fritidshemmets verksamhet

Tis 18 juni 2024 15:26

Lek har länge varit, och är fortfarande, en central aspekt i fritidshemmets verksamhet. I ett ettårigt aktionsforskningsprojekt har man tittat närmare på fri lek i lärande syfte, och resultaten var bokstavligt talat glädjande.

Image not found

Aktionsforskning handlar om att skaffa insikt om sin egen praktik, vilket ger möjligheter att förändra den. Den utgår från den praktiska verksamheten och innebär således en koppling mellan teori och handling i praktiken. I detta projekt har forskare från Mittuniversitetet arbetat tillsammans med fritidslärare på Bergsåkers skola.

Kan du berätta lite om projektet?

- Det har handlat om hur barn leker med fokus på den "fria leken". Vi har barn från årskurs 3-6  här på Bergsåkers skolas fritidshem. Det finns inte så mycket forskning om hur barn i den åldern leker. Vi har själva tyckt att det har varit mycket roligt och lärorikt att få genomföra och vara med i det här aktionsforskning projektet. Vårt mål var bland annat "vilja och våga", stötta elever i både styrd och frilek. Samt hur vi som pedagoger uppfyller det som står i styrdokumenten. Vi har tittat på vad barn egentligen lär sig när de leker. Hur ser det sociala och demokratiska samspelet ut, vad finns det för mönster osv, säger Erika Forsberg, fritidslärare på Bergsåkers skola.

Varför är det viktigt?

Vi ville stärka hela barngruppen samt lyfta individen, ingen skulle känna sig ensam eller utanför. Sedan upptäckte vi att vi pedagoger fick så otroligt mycket tillbaka. Dels känner vi oss mycket mer stärkta i vårt uppdrag när vi har sett vad fri lek, eller som vi valde att kalla det "fritt val", har gett både de vuxna och alla barnen. Vi ser att vi uppfyller massor från läroplanen när barnen "bara leker". Det är ett lärande som har större betydelse än vad vi trott. Vi har sett och hört hur barnen verkligen värdesätter tiden på fritids när de får välja fritt. Det är något vi vill fortsätta att utveckla tillsammans med dem, säger Erika Forsberg.

Det är jättestort att få vara med om! Att få se blicken och glädjen efteråt för att de vågade göra detta, och att de vill göra det igen.

Kan du komma på något som ni är särskilt stolta över när det gäller projektet?

- Det är till exempel att barnen har hållit i lekar och shower själva, vågat prata och förklara inför sina kompisar. Trots att de har varit så nervösa att knäskålarna har skakat, har de stått upp för sig själva och trott på det de vill göra med sina kompisar på fritids. Det är jättestort att få vara med om! Att få se blicken och glädjen efteråt för att de vågade göra detta, och att de vill göra det igen, säger Erika Forsberg.

Kommer ni att fortsätta att arbeta med detta på något sätt?

Ja, absolut! Vi kommer att ha det här arbetssättet med oss redan till hösten och lägga in som grund i vårt årshjul. Vi har sett vilket resultat det har givit i barngruppen. Man kan säga att vi har fått en handlingsplan och gjort ett kvalitetsstärkande arbete under det här läsåret. Det har stärkt oss som personalgrupp och var vi kan åstadkomma, säger Erika Forsberg.


Kontakt

Sidan uppdaterades 2024-06-18