Forskningsprojekt får 14,7 miljoner kronor i regionala strukturfondspengar
Mittuniversitetets forskningsprojekt Cirkulär biomassa 3.0 har tilldelats 14,7 miljoner kronor. Sammanlagt har Västernorrland och Jämtlands län fått 94 miljoner kronor i EU-medel öronmärkta för regional utveckling.
Cirkulär biomassa 3.0 handlar om att rena och omvandla restmaterial från industrier, inklusive fiberbankar, till energi, metaller och ingredienser i mat och foder genom att nyttja jäst, svampar, bakterier och alger. Cirkulär biomassa 3.0 drivs av Erik Hedenström, professor i organisk kemi vid institutionen för Naturvetenskap, Design och Hållbar utveckling, NDH.
– Sverige är beroende av att importera gödning, foder och mat samtidigt som energiproduktionen måste anpassas till nya krav och ett behov att fasa ut ej förnybara bränslen och minska växthusgasutsläppen. Cirkulär biomassa 3.0 tar avstamp i den framtida industrialiseringen av Norrland, säger Erik Hedenström.
De 94 miljonerna som ska gå till regional utveckling i Västernorrland och Jämtland kommer från ERUF, Europeiska Regionala utvecklingsfonden. Målet med pengarna är att de ska bidra till hållbar utveckling och sysselsättning i båda länen. Sammanlagt har 12 olika projekt beviljats pengar, varav tre från Mittuniversitetet. Förutom Cirkulär biomassa 3.0 har två förstudier, Elektrovation och Diginärt tilldelats bidrag. Cirkulär biomassa 3.0 är det projekt som tilldelats mest medel av samtliga projekt.
Totalt har Erik Hedenströms forskningsprojekt inom biomassa och Foodtech fått in drygt 24 miljoner, förutom från ERUF har forskningen även tilldelats pengar från Interreg Sverige Norge och från samverkansavtalen.
Kontakt
