EU‑valet ökar intresset för Sofies forskning
Den 9 juni är det dags för EU-val och för några av Mittuniversitetets forskare innebär det en del extrajobb. Statsvetaren Sofie Blombäck har forskat en hel del kring EU-val och är nu hett eftertraktad av media – och hon betonar hur viktigt valet faktiskt är.
– Det är alltid viktigt med val! En representativ demokrati funkar bara om tillräckligt många faktiskt röstar, annars kommer de valda inte spegla vad hela folket tycker. EU-samarbetet påverkar också de flesta samhällsfrågor vi kan tänka oss och Europaparlamentsvalet är det sätt vi har att direkt påverka. Jag tycker att vi borde prata mer om EU-frågor även i riksdagsvalen eftersom Sveriges regering är med och fattar alla beslut på EU-nivå, säger hon.
Utifrån din forskning och expertis – hur kan valresultatet förväntas se ut?
– Som alltid är det svårt att sia om EU-val, men på europeisk nivå verkar det ändå stå klart att parlamentet svänger åt höger. En av de frågorna som skulle kunna påverkas av en sådan utveckling är den fråga som svenska väljare brukar säga är viktigast i EU-sammanhang: klimatfrågan. EU har antagit klimatmål under den innevarande mandatperioden, men flera partier på högerkanten ifrågasätter dem.
Sofie tror att kriget i Ukraina kan komma att påverka valdeltagandet, åtminstone i Sverige. Efter den fullskaliga invasionen 2022 ökade svenskarnas stöd för EU-medlemskap till sina högsta nivåer någonsin, vilket hon och statsvetarkollegan Thomas Karv tidigare skrivit om. Det har visat sig att de som är positivt inställda till EU är mer benägna att rösta och till de som upplever att EU-valet känns krångligt, säger hon så här:
– Ibland ställer vi för stora krav på oss själva när det gäller just EU-val och känner att vi måste förstå alla turer i det ganska krångliga systemet. Att rösta på ett parti man brukar vara någorlunda överens med är sannolikt en helt ok strategi, eftersom omröstningarna i Europaparlamentet i regel avgörs enligt partilinjerna. Vill man gräva djupare finns mängder med valkompasser att använda. Här gäller dock att utöva lite källkritik kring vem som står bakom kompassen, så att det är en seriös aktör utan egen agenda! Om man är intresserad av kandidaterna finns otaliga intervjuer och debatter och det finns också valmanifest att ta del av.
Du förekommer en del i media för att kommentera valet - hur skulle du karakterisera den senaste tiden?
– Årets valrörelse har varit kort men intensiv och ju närmare valet kommer desto mer efterfrågan finns på forskarkommentarer på de dagsaktuella politiska händelserna. I år har det varit lite speciellt, eftersom avslöjandet om SD:s trollfabriker dök upp mitt i bevakningen av valet. Det har till och med genererat ett visst internationellt intresse för den svenska valrörelsen, vilket inte hör till vanligheterna i EU-val.
Hur kommer vi att kunna ta del av dina eftervalsanalyser?
– På valdagen kommer jag att vara med i P1 på tidig eftermiddag, och har lovat ett par tidningar att de får ringa mig när resultaten blir klara. Måndagen efter valet ska jag spela in podd hos Utrikespolitiska Institutet där vi ska prata om resultatet, och sedan ska jag och Thomas Karv ordna ett seminarium om valet under Almedalsveckan.
Kontakt
