Förskolebarn bjöds in till Mittuniversitetet för inspirerande lekworkshops

Mån 03 juni 2024 15:58

Nyligen bjöds ett antal förskolor in till Mittuniversitetet för att besöka olika sagovärldar som förskollärarstudenterna hade byggt upp. Detta var en del av studenternas examination och uppskattades mycket såväl av barnen som av studenterna.

Image not found
Studenter på Förskollärarprogrammet.

Under den sjätte terminen på Förskollärarprogrammet återfinns delmomentet ”Lek som värld, fenomen och redskap i förskolans verksamhet”. Där ska studenterna, utifrån lärandemålen, bland annat planera och genomföra en inspirationsförmiddag för förskolebarn och förskollärare. En central del av detta moment är studenternas utforskande av ett lekfullt lärande. Momentet infördes år 2014 och har på grund av dess popularitet fortsatt att vara en del av utbildningen. Den här gången var det fyra olika förskolor som fick nöjet att besöka de olika världarna.

Kan du berätta lite om vad ni gjorde?

- Vi hade planerat en inspirationsworkshop för barn i 4–5 års-åldern. Vi valde att arbeta med minoriteter eftersom Sundsvall är ett förvaltningsområde av sydsamiska samt att det är en del av vårt uppdrag som blivande förskollärare. Vi ansåg att det uppmärksammas alldeles för lite i verksamheterna om samer och samiska därav bjöd vi in barnen till ett äventyr i fjällen. Detta för att öka barnens kunskap kring en av Sveriges minoriteter som består av endast 500 talare. Vi byggde upp en fjällvärld i ett klassrum där vi använde oss av samernas åtta årstider där vi valda att fokusera på våren. Vi valde också att fokusera på våra olika sinnen, där barnen fick se, höra, lukta samt känna, säger Emilina Lundén, student på Förskollärarprogrammet. 

 Resultatet blev mycket bättre än vad vi hade föreställt oss. Det var ett väldigt roligt och inspirerande sätt att examineras på

Hur skulle du säga att resultatet blev?

- Resultatet blev mycket bättre än vad vi hade föreställt oss. Det var ett väldigt roligt och inspirerande sätt att examineras på. Det har varit ett stående moment på Mittuniversitetet eftersom det är så uppskattat, säger Emilina Lundén. 

Varför är det viktigt med den här typen av aktiviteter?

- Inför genomförandet var alla väldigt nervös men efteråt kände vi bara att det blev så lyckat och uppskattat av både barn och pedagoger. Det är något som har stärkt vårt ledarskap samt kollegiala förmågor. Det har varit väldigt givande att få planera en aktivitet från början till slut som vi sedan fått genomföra. Det är inte alls samma sak att bara göra det teoretiska utan det är det praktiska vi faktiskt bäst lär oss av, säger Emilina Lundén.  


Kontakt

Sidan uppdaterades 2024-06-03