Ny bok av Mittuniversitetets lärare inspirerar till ökat studentengagemang

Fre 18 okt. 2024 10:48

Åtta lärare från sju olika ämnen på Mittuniversitetet lanserar nu boken Mata inte studenten via förlaget Liber. Målet med boken är att utmana och inspirera både nya och erfarna lärare att förnya sin pedagogiska praktik och engagera sina studenter på djupet.

Image not found
Fr v. Karina Göransson, Heléne Dahlqvist, Anna Longueville, Ann Ottestig, Anna-Sara Fagerholm.

Jag brukar beskriva boken med orden: "för dig som är ny som lärare, eller vill bli en bra lärare på nytt". Det är en bok som, rätt använd, får läraren att reflektera kring sin roll i studenternas lärande. En roll som både är den som leder gruppen längst fram, samtidigt som man i andra lägen vågar ta ett steg tillbaka och låta studenten aktivt skapa sin egen lärsituation, säger Erik Öberg, universitetsadjunkt och meriterad lärare i informatik.

I maj 2022 anordnade Nätverket för meriterade lärare ett skrivinternat, där tanken om att skriva en bok tillsammans växte fram. Initiativet grundade sig i en vilja att stärka det aktiva lärandet efter pandemin och att bygga vidare på erfarenheter från pedagogisk kompetensutveckling. En viktig del av processen var möjligheten att samarbeta över fakultets- och ämnesgränser, vilket ledde till värdefulla diskussioner och idéutbyten mellan lärare från olika discipliner.

Jag har lärt mig oerhört mycket av att arbeta över ämnesgränserna och att få arbeta med andra lärare som älskar att diskutera högskolepedagogiska frågor. Det är lätt att man fastnar i sin egen kollegiebubbla och inte tar sig tid att stanna upp för att reflektera kring sina invanda tankegångar, säger Ann Ottestig, universitetsadjunkt och excellent lärare i medie- och kommunikationsvetenskap.

Det är alltid inspirerande och även utmanande att möta kollegor från andra ämnen. Det har hjälpt mig att se både styrkor och svagheter i mitt lärarskap, säger Erik Öberg.

Ett tydligt syfte

Syftet med boken var att skapa en lättillgänglig resurs för både nya och erfarna lärare som vill förnya sitt pedagogiska arbete. Författarna ville använda ett enkelt språk och praktiska exempel för att göra innehållet tillgängligt. Under skrivinternatet började de använda matmetaforer, som att "våga laga mat i någon annans kök", som symbol för att utforska nya lärmiljöer och etablera samarbeten. Dessa metaforer inspirerade bokens titel och varje kapitel inleds med ett sådant bildspråk.

Matkonceptet är en röd tråd i boken i text och att läsaren lättare ska förstå exemplen, säger Karina Göransson, universitetslektor och excellent lärare i grafisk design.

Författarna ser flera användningsområden för boken.

Jag ser framför mig att den ska kunna vara användbar som kurslitteratur på kurser för nya lärare, men också vid pedagogiskt utvecklingsarbete inom lärarkollegier och på institutionsnivå. Upplägget gör att det går att antingen läsa boken från början till slut eller bryta ut enskilda kapitel. Därigenom blir den användbar i många sammanhang, säger Helen Asklund, universitetslektor i litteraturvetenskap och initiativtagare till Nätverket för meriterade lärare

Boken kan användas som kurslitteratur i exempelvis högskolepedagogiska kurser på FUS eller liknande på andra lärosäten. Boken passar både nya och gamla lärare och ger förhoppningsvis inspiration till att testa något nytt, säger Karina Göransson.

Förlaget Liber blev snabbt intresserade

Liber tyckte om författarnas idéer och beslutade redan i december samma år att ge ut boken. Skrivprocessen blev ett unikt och öppet samarbete där alla medverkande bidrog aktivt med sina perspektiv. Ann Ottestig och Helen Asklund ledde som redaktörer projektet, men alla i gruppen gav löpande input till utvecklingen av varje kapitel.

Mina medförfattare är såväl modiga och uppfinningsrika, som inlyssnande och reflekterande, Jag har lärt mig massor av dem, av deras praktiska verklighet och exempel som ofta skiljt sig från mig egen vardag och mina egna erfarenheter. Det gör att jag idag känner mig ännu mer engagerad i min lärarroll, säger Ann Ottestig.

Det har varit värdefullt på så många sätt att få jobba tillsammans med dessa fantastiska lärare och personer. Något av det bästa har varit den öppna, kreativa och tillåtande atmosfär vi har skapat tillsammans där vi har kunnat "provprata" med varandra, det vill säga kunnat bolla tankar och idéer med varandra innan vi riktigt har tänkt färdigt. På så vis har vi byggt upp en tillit till varandra, och jag är övertygad om att det i hög grad har bidragit till bokens slutliga form att vi kunnat hjälpas åt med att tänka varandras tankar till slut och formulera oss gemensamt med dem som utgångspunkt, säger Helene Asklund.

Digitalt boksläpp

Författarna anordnar även ett digitalt boksläpp, där medarbetare från Mittuniversitetet och andra lärosäten bjuds in för att få en djupare insikt i projektet och bokens användningsområden. Deltagarna får ta del av korta smakprov från boken och ges möjlighet att ställa frågor.

Dag och tid för digitalt boksläpp: tisdag 3 december, kl. 15:00 – 16:00

Länk till eventet


Kontakt

Sidan uppdaterades 2024-10-18