Gästprofessorn Jaime släpper bok om Trump: ”Hoppas kunna bidra till diskussioner”
Jaime Kucinskas, gästprofessor vid Mittuniversitetet, har skrivit en bok som behandlar amerikanska tjänstemäns erfarenheter av att arbeta under Trump-administrationen och förutsättningarna för en framväxande autokrati.
Kan du berätta lite om dig själv?
- Javisst! Jag är uppvuxen i USA, älskar att lära mig nya saker, och försöker driva frågor som jag tycker är djupa och meningsfulla, som t.ex: Hur kan vi förändra världen till det bättre med de organisatoriska begränsningar som vi befinner oss under? Hur kan vi odla mer humanistiska och hållbara kollektiva metoder och värderingar i organisationer och samhällen som drivs av individualistiska och kapitalistiska värderingar?
Kan du berätta om din position vid Mittuniversitetet?
- Jag är glad över att vara här som gästprofessor på Risk- och kriscentrum och på sociologiska institutionen i år. Jag har startat ett nytt projekt om hur landsbygden i Jämtlands län reagerar på klimatförändringar bland dem vars försörjning är kopplad till miljön, till exempel jordbrukare, boskapsskötare och andra jordbruksnäringar, samt aktivister och kommunledare.
Kan du berätta om din bok?
- Donald J. Trump tillträdde sitt ämbete med att rasa mot ”den djupa staten” och uppmanade till nedmontering av staten som vi känner den. Under en tid av massprotester mot en uttalat illiberal president undrade jag: Hur reagerar tjänstemän på en president som till synes struntar i deras uppdrag, demokratiska skyddsvallar och värderingar samt deras arbete? På vilket sätt - om ens på något sätt - gjorde de motstånd mot utnämnda ledare som trotsade normerna för en liberaldemokratisk styrning?
Kan du kortfattat berätta om något i boken som sticker ut eller är särskilt intressant?
- Även om många amerikaner tror att deras stat är exceptionell och motståndskraftig, har min forskning visat mig hur bräcklig demokratin faktiskt är och hur varje demokrati lätt kan glida över i envälde eller auktoritärism under själviska ledare med tillräckligt folkligt stöd.
Genom denna forskning har jag också utvecklat en djup respekt för amerikanska federala tjänstemän. Trots folkliga och högerinriktade angrepp på deras inkompetens fann jag att de styrdes djupt av demokratiska värderingar, anmärkningsvärd professionell expertis och erfarenhet samt en önskan att vara lyhörda för valda och utsedda ledare. Detta var naturligtvis näst intill omöjligt på några av de mest politiserade platserna i regeringen under president Trumps ledarskap.
Jag hoppas att boken kan bidra till diskussioner i USA och runt om i världen om hur man kan skydda och förnya demokratier mot illiberala hot och demokratiska tillbakagångar.
Vad fick dig att skriva den?
- Liksom många mittenorienterade och progressiva amerikaner blev jag förvånad när Trump vann presidentvalet. Jag läste en hel del nyheter och undrade om den amerikanska demokratin skulle kunna stå emot hans presidentskap, och i så fall hur. Jag undrade också hur statstjänstemän, som är en anmärkningsvärt riskbenägen grupp som tenderar att föredra att hantera problem på jobbet privat och bakom stängda dörrar, skulle reagera. Jag ville komma bortom mediedrevet och i egenskap av sociolog ta reda på den djupare historien och dokumentera vad som visade sig vara ett avgörande ögonblick i amerikansk historia.
Vad hoppas du att boken kan bidra med?
- Jag hoppas att boken kan bidra till diskussioner i USA och runt om i världen om hur man kan skydda och förnya demokratier mot illiberala hot och demokratiska tillbakagångar. Det är viktigt att boken ger bevis som motsäger påståenden från vissa Trump-administratörer och anhängare om att federala byråkrater är opålitliga och främjar sina egna progressiva agendor, oavsett allmänintresset. Dessa påståenden framförs i ett försök att framför allt öka den verkställande makten, försvaga den demokratiska kontrollen och nedmontera förvaltningsstaten. En sådan utveckling skulle vara en dödsklocka för demokratin. Detta projekt har också redan börjat inspirera till samtal om huruvida och när det är lämpligt för federala tjänstemän att motsätta sig valda ledare i demokratier runt om i världen.
Mer information
Boken släpps officiellt i maj 2025, men går att förbeställa. Här kan du läsa mer om boken.
Måndagen den 4/11 kommer Jaime att delta på en temadag vid Mittuniversitetet som fokuserar på det amerikanska presidentvalet. Jaime kommer att föreläsa om boken och det amerikanska valet. Temadagen arrangeras av Samhällsvetarprogrammet och Kriminologiprogrammet. Klicka här för att läsa mer om temadagen.
Kontakt
