Robust trådlös infrastruktur för fjärrstyrd virkeshantering
Det här projektet fokuserar på utmaningarna med 5G-uppkoppling och kommunikation för att fjärrstyra virkeslastare på virkesterminaler. Terminalerna är ofta är avskilt belägna och har en krävande miljö bestående av stora ytor med timmerhögar som begränsar radiokommunikationen.
Bakgrund
I Sverige finns ett hundratal virkesterminaler och globalt uppgår de till flera tusen. Virkesterminalerna är vanligtvis lokaliserade på avlägsna platser vilket försvårar en effektiv bemanning av terminalerna. Fjärrstyrd lastning av virke är en attraktiv lösning för virkesterminaler men radiotäckningen på dessa platser begränsar möjligheterna med fjärrstyrning då det sällan finns väl utbyggd 5G-infrastruktur och ofta många hinder som begränsar täckningen.
Detta projektet är en fortsättning på projektet Remote Timber som genomfördes under perioden 2019–2022. I Remote Timber utvecklades en demonstrator av en fjärrstyrd virkeslastare, en höglyft av märket Volvo L180H HL av 2020 års modell. Det genomfördes en demonstration av den fjärrstyrda virkeslastaren på en av SCA:s virkesterminaler som visade att det är möjligt att fjärrstyra virkeslastning och lossning. Projektet visade även att det finns stora möjligheter till ökad lönsamhet med hjälp av fjärrstyrning.
Syfte med projektet
Remote Timber visade nyttan och möjligheten att införa fjärrstyrning på virkesterminaler men ett antal utmaningar identifierades också. Det här projektet fokuserar på utmaningarna med anknytning till 5G-uppkoppling och kommunikation. De ofta avskilt belägna virkesterminaler har en krävande miljö bestående av stora ytor med timmerhögar som begränsar radiokommunikationen. De frågeställningar som detta projekt ska fokusera på är:
- Hur kan täckning säkerställas genom tilldelning av passande 5G-torn, exempelvis genom att säkra fri sikt, eller genom att upprätthålla multi-connectivity?
- Hur kan spektrumallokering minimeras för att minska resursanvändning och reducera kostnader, samtidigt som leveranskvalitet kan garanteras?
- Hur placeras drönarmonterade 5G-basstationer ut för maximal täckning?
- Hur kan kommunikation optimeras i en RAN arkitektur (exempelvis genom programmerbarhet och intelligenta funktion)?
Mål för projektet
Projektets mål är att ta fram en fungerande 5G-kommunikationslösning för virkeslastare som säkerställer kontinuerlig uppkoppling med låg fördröjning och hög leveranskvalitet. Med effekten att accelerera implementationen av fjärrstyrning av virkeslastare på virkesterminaler genom att skapa tillförlitlighet till att 5G-nätet uppnår kraven på leveranskvalitet. Projektet har tre resultatmål:
- Bygga upp en RAN-arkitektur i en demonstratormiljö där dataflödet kan garanteras till 100 % över ytan genom sömlös simultanuppkoppling.
- Skapa 95 % täckning över en demonstratormiljö modellerad efter en virkesterminal genom drönarmonterade basstationer.
- Ta fram en demonstratorer som kan uppnå SLA-krav med en minskad resursanvändning med 50 % jämfört med Remote Timber.
Vi är finansierade av innovations- och forskningsprogrammet Avancerad Digitalisering.
Fakta
Projektperiod
230101-250830
Forskningscenter
Institutioner/avdelningar
Forskargrupper
Projektledare
