Hybridarbete i 3:2 modell
Vi undersöker prestation och välbefinnande vid schemalagt hybridarbete i 3:2 modell med kontorsdelning mellan två olika verksamheter. Medarbetarna har tillgång till kontorslokaler tre alternativt två dagar i veckan, resterande dagar sker arbetet på distans.
Inom ramen för uppdragsforskning kommer vi via mixad metodundersökning av upplevelser, prestation och välbefinnande vid delat kontor att följa pilotprojektet:
Bakgrund
De senaste åren har varit omvälvande för arbetslivet. Pandemin flyttade gränser och tvingade fram nya sätt att jobba där miljontals människor testade att arbeta distansbaserat. Otaliga rapporter och trendspaningar visar att majoriteten av kontorsarbetande önskar möjligheten att utföra sitt arbete på och utanför kontoret. Flexibiliteten i den hybrida arbetsmodellen har visats gynnsam för prestation och välbefinnande. Vid oreglerat hybridarbete lyfts utmaningar med ensamhet och att skapa teamkänsla, samt att leda arbetet.
Således indikerar det att kontorsarbete kan vara av vikt, men det behöver testas till vilken grad kontors- respektive distansarbete upplevs fruktsamt. I spåren av den hybrida arbetsmodellen möter fastighetsägare en verklighet där hyresgästerna eftersträvar ett mer klimat- och kvadratsmart nyttjande av kontoren. En lovande och spännande lösning kan vara schemalagt hybridarbete med delade kontorsytor.
Syfte
Syftet med studien är att via uppdragsforskning med mixad metod undersöka medarbetarnas upplevelse av schemalagt hybridarbete i 3:2 modell med delade kontorsytor. Upplevelserna, alltså förutsättningarna ställs sedan mot utfallsmåtten prestation och välbefinnande.
Kontaktperson
Vill du veta mer om projektet, kontakta projektkoordinator Michaela Tjernberg.
Fakta
Projektperiod
240901-260531
Institutioner/avdelningar
Ämnen
Projektledare

Projektmedlemmar
