Cirkulär och hållbar framställning av fett och proteiner via fermentering av träsocker från sågspån
Projektet bidrar till att skogen används mer hållbart genom cirkulär produktion av fleromättat fett och proteiner via fermentering av träsocker från sågspån.
Skogen är en viktig resurs som måste användas mer cirkulärt och hållbart än vad som görs i dag.
Projektet vill bidra till detta genom cirkulär produktion av fleromättat fett och proteiner via fermentering av träsocker från skogs- och industrirester som sågspån. På så sätt ökas värdet för skogen och dess restprodukter genom cirkulära och hållbara processer som ger förädlade mervärdesprodukter.
En av de viktigaste sidoströmmarna från skogsindustrin är sågspån men i dag går sågspån främst till pellets som bränsle. Att använda sågspån på ett sätt som ökar dess värde är ett viktigt bidrag till en bättre cirkulär ekonomi.
I Norge finns utvecklad teknik för att ur hemicellulosan i sågspån utvinna sockerarter som visat sig vara en mycket bra råvara för fermentering med unika mikroorganismer. Därigenom kan protein och fleromättat fett framställas som passar till ingredienser i foder.
Fakta
Projektperiod
240901-270831
Samarbetspartners
Institutioner/avdelningar
Ämnen
Forskargrupper
Projektledare
