Betygssättning på mellanstadiet ‑ möjligheter och faror
Detta projekt syftar ytterst till ökad förståelse av elever, lärares, elevhälsoteams, rektorers och vårdnadshavares syn på betygens betydelse för elevers lärande och utveckling i mellanstadiet.
Få områden i svensk skola har under senare år varit så omdiskuterade som betyg, och dess betydelse för elevers kunskapsutveckling och välmående. Trots en tidigare tämligen hård kritik från forskarhåll har utvecklingen i Sverige gått mot att betyg sätts allt längre ner i åldrarna. Samtidigt bör betonas att det finns många exempel från forskning och beprövad erfarenhet att betyg kan verka positivt för elevers kunskapsutveckling.
Alla elever i den svenska grundskolan får idag betyg från årskurs 6, mot för tidigare först i årskurs 8. Efter en ändring i skollagen är det sedan läsåret 2021-22 möjligt för skolor, efter anmälan till Skolverket, att införa betyg redan från årskurs 4. En av få kommunala skolor i Sverige som beslutat att använda sig av denna möjlighet är Hellbergsskolan i Sundsvalls kommun. Det är i Sverige endast i högst begränsad omfattning studerat vad betygsättning i tidig ålder innebär utifrån en rad olika aspekter. Den tidigare forskningen har i huvudsak genomförts på äldre barn, och de resultaten är inte nödvändigtvis tillämpbara på barn i tidigare åldrar.
Föreliggande projekt syftar ytterst till ökad förståelse av elever, lärares, elevhälsoteams, rektorers och vårdnadshavares syn på betygens betydelse för elevers lärande och utveckling i mellanstadiet. Uppfattningar om betygs funktion som verktyg för information, kontroll, motivation och disciplinering studeras tillsammans med synen på vad tidiga betyg im1ebär för elevers hälsa. Mittuniversitetets bidrag i projektet är att under tre år beforska Hellbergskolans utvecklingsarbete och implementering av betygssättning från årskurs 4.
Studien ska dels bidra med nya analysresultat till ett fält som i en svensk kontext är i stort behov av ökad forskning, dels bidra till att i Sundsvalls kommun stärka kompetensen hos lärare, övrig skolpersonal samt elever och lärare om surnrnativ kunskapsrnätning och betygsättning. Två forskare från Mittuniversitetet deltar i projektet, vilket sker i nära samarbete med projektdeltagarna från skolfältet.
Fakta
Projektperiod
230601-260630
Samarbetspartners
- Sundsvalls kommun
Institutioner/avdelningar
Ämnen
Programsatsningar
Kommunsamverkan
Projektledare

Projektmedlemmar


Kontakt
