ENSURE‑6G Fjärranalys och datafusionsintegration för industriell logistik i glesbygdsområden med 6G
Projektets mål är att med hjälp av robust trådlös uppkoppling skapa datadrivna automationslösningar. Projektet ska även attrahera talanger till denna region genom att skapa det nordnordiska interregionala ICT-bältet, för hållbar tillväxt och utveckling i regionen.
Projektets mål
Ensure-6G syftar till att förnya och implementera avancerad 6G-infrastruktur, med fokus på att förbättra industriell logistik på landsbygden i Sverige, Finland och Norge. Projektet strävar efter att utveckla symbiotiska funktioner och digitala möjliggörare, såsom sömlös trådlös anslutning och intelligenta datafusionstekniker, för att säkerställa robust fjärrövervakning och kontroll av industriell logistikinfrastruktur, särskilt i järnvägsnät.
Utmaningar & lösningar
Länderna delar gemensamma utmaningar kopplade till stora landsbygdsområden vilket medför långa försörjningskedjor. Med behov av intelligenta, automatiserade operationer inom försörjningskedjan och logistiken. Ensure-6G strävar efter att ta itu med dessa utmaningar genom en informations- och kommunikationstekniks driven grön omställning med fokus på:
- Fjärravkänning: Implementering av förbättrade fjärranalysfunktioner.
- Trådlös anslutning: Genom avancerad 5G/6G-teknik.
- Datafusion: Intelligenta datafusionstekniker på Edge- och molnnivå.
Gränsöverskridande samarbete
De gemensamma utmaningarna över nations gränser kräver en samarbetsstrategi som kombinerar expertis inom distribuerad avkänning, datafusion, trådlös kommunikation och automatisering. Projektet riktar sig mot två primära gränsöverskridande utmaningar: att tillhandahålla anslutningar över stora avstånd och att utveckla intelligenta datafusionstekniker som använder fjärranalysdata.
Partnerskap & Samarbete
I projektet samarbetar Mittuniversitetet, University of Oulu i Finland och två nordiska företag, Starbit och Solita, för att utforska och utveckla möjligheter med 6G-teknik för industriella tillämpningar på landsbygden.
Målgrupper
Den primära målgruppen är den privata sektorn med fokus på företag som är intresserade av infrastrukturens kopplingar till järnvägsnätet. Projektet syftar till att möta den privata sektorns behov av kompetens inom tillväxtområden, såsom utveckling av komplexa operativa system och autonom mobilitet och kontroll.
Synergier med andra initiativ
Ensure-6G bygger på resultat från olika projekt, bland annat Horizon Europes flaggskepp 6G-projekt Hexa-X och Hexa-X-II, det pågående interReg Aurora-projektet Arctic6G och Finlands Academy of Finland's 6G-flaggskeppsprojekt. Den finner också synergier med VINNOVA-finansierade projekt ledda av Mittuniversitetet för att utveckla IKT-infrastruktur för att automatisera skogsvirkesterminaler med teledrift.
Hållbar utveckling
Ekologiskt: Syftar till mer kostnadseffektiva metoder för att bygga och underhålla järnvägar, möjliggöra fler transporter med järnväg och minskade utsläpp.
Socialt: Att möjliggöra för företag att etablera och bedriva verksamhet med hög uppkoppling, främja en bättre arbetsmiljö och mer jämställda arbetsplatser.
Ekonomiskt: Innovativa anslutningslösningar för mer kostnadseffektiva metoder för att bygga och underhålla järnvägar på landsbygden.
Vid projektavslut
Projektet avser att skapa ett nordnordiskt ICT-bälte för att attrahera fler talanger och kompetenser till regionen vilket säkerställer långvariga resultat. Det bildade klustret och innovationsnätverket kommer att omfatta alla partners och fungera som en struktur för framtida projekt och integrera resultaten i nya forsknings- och utvecklingsinitiativ.
Fakta
Projektperiod
230901-260830
Samarbetspartners
Forskningscenter
Institutioner/avdelningar
Ämnen
Forskargrupper
Projektledare

Projektmedlemmar





