Virtual Reality som förlossningsförberedelse?
Många gravida upplever någon grad av rädsla och oro inför att föda barn. Vi vill ta vara på förlossningsräddas och vårdpersonals tankar kring att använda Virual Reality (VR) som förlossningsförberedelse.
Anmäl intresse för att delta i studien
Förlossningsrädsla är vanligt
Många gravida upplever någon grad av rädsla och oro inför att föda barn, och för omkring 15-20% är rädslan så pass stark att den upplevs som svår att hantera på egen hand. För några kan rädslan vara stark redan innan en graviditet, och kan göra att de känner sig tveksamma inför om de ska våga bli gravida.
Det finns stöd att få, men mer forskning behövs
Sverige har på många sätt kommit lång i stödet till gravida med förlossningsrädsla. Att vara förlossningsrädd är ett erkänt fenomen och det finns stöd och hjälp att få inom mödra- och förlossningsvården. Trots detta finns det fortfarande relativt lite forskning om olika insatser vid förlossningsrädsla. Det är därför inte möjligt att utifrån vetenskapliga studier få någon tydlig vägledning kring vilka insatser som bör erbjudas och hur dessa ska vara utformade.
Vi vill ta vara på förlossningsräddas och vårdpersonals tankar kring att använda Virual Reality (VR) som förlossningsförberedelse
Detta projekt fick sin upprinnelse ur ett initiativ av barnmorskan Ebba Lagercrantz Hedblad som ville utveckla ett material där man kan ta del av en vaginal födsel genom Virtual Reality (VR). För att nyutvecklade interventioner ska bli så användbara som möjligt, är det av största vikt att utvecklingen sker i nära samråd med de tänkta användarna. Om interventionen inte är känns okej för de som ska använda den, spelar det egentligen ingen roll hur effektiv den är.
Detta forskningsprojekt handlar därför om att ta fasta på hur personer med förlossningsrädsla och hälso- och sjukvårdspersonal som arbetar med att ge stöd vid förlossningsrädsla ser på användandet av VR som en del av, eller komplement till, befintliga insatser vid förlossningsrädsla. Vi undersöker hur dessa grupper ser på den potentiella nyttan med att använda VR, och hur de tycker att materialet bör utformas och användas. Syftet är därmed att projektet ska bidra till att det VR-material som utvecklas ska bli användbart och hjälpsamt som möjligt.
Samverkansparter
VR-materialet utvecklas av Ebba Lagercrantz Hedblad, leg. barnmorska vid VeRa Birth AB, tillsammans med leg. psykologerna Camilla Söderberg och Emma Gårdbro vid Psykologpartners W&W Digital Psykologi AB. Mittuniversitetet ansvarar för forskningsstudien som undersöker hur personer med förlossningsrädsla och hälso- och sjukvårdspersonal ser på användandet av VR vid förlossningsrädsla.
Hur går studien till?
Inför att materialet filmades genomfördes en första omgång intervjuer och vi kommer att genomföra ytterligare intervjuer i samband med redigeringsarbetet. De deltagare som är med vid det andra intervjutillfället kommer att få se på delar av det filmade materialet och berätta hur de upplever det samt hur de tänker att det skulle kunna anpassas för att bli så användbart som möjligt. Preliminärt datum för dessa intervjuer är torsdag 27 april 2023.
Forskningsprojektet har godkänts av Etikprövningsmyndigheten (Dnr 2022-05817-01).
Intresseanmälan och kontakt
Här kan du läsa mer om studien och anmäla intresse för att delta vid nästa intervjutillfälle.
Om du har några funderingar är du varmt välkommen att kontakta projektledaren Elisabet Rondung.
Fakta
Projektperiod
230401-231231
Samarbetspartners
Institutioner/avdelningar
Ämnen
Projektledare

Projektmedlemmar
