Sio Grafen
Additiv Manufacturing (AM), även kallat 3D printing, är en snabbt växande tillverkningsmetod. För att göra mer avancerade produkter behövs nya material. I det här projektet ska vi utveckla ett elektriskt ledande material med hjälp av grafen, som är ett utmärkt materialval för kompositmaterial.
Förutom Mittuniversitetet så är projektpartners 2D fab som är grafenproducent, Lasernova som är specialister inom laserbearbetning och Wematter som utvecklar och tillverkar AM maskiner.
Funktionalisera grafen
Industriell tillverkning med hjälp av AM växer snabbt och genom att utveckla ett elektriskt ledande material för AM kommer företag att få en fördel inom produktutveckling och produktion. Vi kommer därför i projektet att utveckla ett kompositmaterial för "Powder Bed Fusion" AM-teknologin, som är den dominerande på den industriella marknaden. I Powder Bed Fusion så smälts ett pulvermaterial ihop med hjälp av laser för att bygga upp objektet man vill tillverka.
Grafen är ett utmärkt materialval för kompositmaterialet då det har hög elektrisk ledningsförmåga och kan tillverkas på ett miljövänligt sätt.
I projektet kommer vi att titta på hur man kan funktionalisera grafen för att få en bättre materialblandning och hur flytbarheten av pulvret kan förbättras för att fungera i Wematters AM maskiner.
Vi kommer även att arbeta med att undersöka hur man selektivt gör GO elektriskt ledande med laserbearbetning under tillverkning samt ta reda på vilken elektrisk konduktans som kan uppnås med bibehållen materialstyrka.
Material med elektromagnetisk kompabilitet
Det finns en stor marknadspotential för ledande AM i industrin där ett speciellt intresse finns att tillverka ledande delar som uppfyller olika krav på elektromagnetisk kompatibilitet (EMC). Introduktionen av elfordon ger upphov till nya EMC-krav som måste åtgärdas och där är AM med ledande material en mycket intressant tillverkningsmetod.
Fakta
Projektperiod
220401-240630
Samarbetspartners
Forskningscenter
Institutioner/avdelningar
Ämnen
Forskargrupper
Projektledare

Projektmedlemmar


