Nativistisk kulturarvsundervisning
Hur normaliseringen av den yttre högerns retorik har letat sig in den svenska förskollärarutbildningen.
Forskare som har studerat den yttre högerns retorik och inflytande i samhället uppmärksammar ofta den förändring i såväl det politiska landskapet som väljarnas intresse som har skett sedan millennieskiftet. Den pendelrörelse mot stöd för liberala och kosmopolitiska värderingar som uppkom i framför allt Västeuropa efter Andra världskrigets slut vände under de sista årtiondena av 1900-talet till en rörelse mot ett stöd för alltmer restriktiv och partikularistisk retorik där kulturers särart och oförenlighet betonas.
Projektet Nativistisk kulturarvsundervisning studerar hur den normalisering av den yttre högerns retorik som har skett i Väst sedan millennieskiftet letar sig in i den svenska förskollärarutbildningen. Fokus ligger på kurslitteratur som behandlar läroplanens (Lpfö18) direktiv om undervisning om kulturarv.
Projektet hämtar sin teoretiska grund från den kritiska statsvetenskapliga, makrosociologiska och religionsvetenskapliga forskning som studerar hur urskiljandet av ”vårt land”, ”vår kultur”, ”vårt kulturarv” och ”svenska traditioner” främjar vad de anser utgör det som behöver bevaras på bekostnad av annat.
Fakta
Projektperiod
230201-240229
Institutioner/avdelningar
Ämnen
Forskargrupper
Projektmedlemmar
