Modell för utvärdering av effektiv verksamhet inom kommunala koncernbolag
Projektet är inriktat mot att undersöka hur effektivitet uppfattas och beskrivs i en offentlig organisation utifrån olika intressenters behov i en kontext där mätningar och mått ofta har blivit en drivkraft i sig.
Bakgrund
Hos offentliga aktörer finns flera olika intressenter med olika behov som skall mötas. Samtidigt finns krav på effektivitet som i sig är ett område präglat av skapande av mätningar och mått. De olika intressentbehoven kan leda till målkonflikter vilket visat sig påverka synen på effektivitet och hur en organisation ska förhålla sig till de olika behoven.
Projektet syftar till att studera olika perspektiv på effektivitet, hur dessa kan variera och därmed även påverka vilka mätetal som är relevanta ur såväl kundens som ägarens värdeperspektiv. Utifrån denna kunskap kommer en modell som beskriver och utvärderar effektiviteten i ett kommunalt koncernbolag utvecklas och testas i samarbete med verksamheten. Modellen ska utgå ifrån kunders och ägares syn på effektivitet och värdeskapande.
Detta är ett projekt i samverkan med Örnsköldsviks kommun i enlighet med samverkansavtalet.
Målgrupp
Den direkta målgruppen är ledningen i de kommunala koncernföretagen i Örnsköldsviks kommun och det bolag som är pilot i studien. Indirekt målgrupp är samtliga kommunala koncernföretag och kommunkoncernen som helhet. Det innefattar såväl politiker, tjänstepersoner och kunder/medborgare.
I den föreslagna förstudien riktas kunskapsutveckling inom offentliga verksamheters arbete med effektivitet ur ett kvalitets- och hållbarhetsperspektiv. I den föreslagna förstudien ämnas en vetenskaplig förankring av organisatoriska system och strukturer som stödjer människors beteenden utforskas.
Mål
Att ta fram en modell for utvärdering av effektivitet i kommunala koncernföretag i Örnsköldsvik som lyfter både ägarens och kundens värdeperspektiv. Modellen utvecklas, testas och dokumenteras genom samverkan mellan Mittuniversitetet och ett av de kommunala koncernföretagen i Örnsköldsviks kommun som är pilot i studien.
Förhoppningen är att det här arbetet ska kunna spridas och användas i andra kommuner och offentliga verksamheter så att projektet har ett värde utanför den unika kontexten.
Fakta
Projektperiod
230201-231231
Kommunsamverkan
Projektledare

Projektmedlemmar



