Integrering av hållbarhet i guidning på kulturarvsplatser: ett experimentellt tillvägagångssätt
Det här projektet syftar till att identifiera, experimentellt testa och främja antagandet av hållbarhetsinriktade guidningspraktiker på kulturella arvsmiljöer. Projektet är empiriskt förankrat i samhället Järvsö, specifikt på Stenegårds kulturarvscenter.
En av de mest karakteristiska dragen hos turism som industri och social företeelse är dess kontrast till vardagens 'normala' liv. Att vara borta från hemmet, 'på semester', uppfattas ofta som en extraordinär upplevelse där turister kan bete sig på sätt som avviker från normerna i deras dagliga liv. Detta presenterar en problematisk inkonsekvens mellan människors värderingar och deras beteende som turister, vilket resulterar i skadliga effekter.
Som ett resultat är en nyckelfråga relaterad till platsbaserad lärande uppfattningen om besök på kulturarv och turism i allmänhet, främst som en fritidsaktivitet fokuserad på socialisering och underhållning snarare än utbildning. Men lärande och njutning är inte uteslutande, och den primära utmaningen för destinationschefer är att underlätta kognitivt och affektivt lärande på ett engagerande sätt. Detta kan innebära att skapa en känsla av upptäckt och fascination, tilltala flera sinnen och ge besökare friheten att välja bland olika upplevelser.
Eftersom turismsektorn ofta domineras av små och mikroföretagare saknas det vanligtvis resurser och expertis för att övervaka och mildra negativa turisteffekter. Att främja både kognitiv och affektiv utbildning genom hållbarhetsinriktad guidning representerar en relativt kostnadseffektiv justering som kan hjälpa kulturarvsplatser att mildra negativa effekter på plats och påverka besökarnas långsiktigt hållbara beteende.
Stenegårds kulturarvsplats är en av Häslinglands främsta turistattraktioner och lockar många besökare varje år. Platsbaserad guidning, förutom att förmedla information om kulturarvsplatsen, har potential att medskapa en kulturarvsupplevelse och påverka turistbeteendet mot mer hållbara praxis. Stenegårds mångfaldiga uppställning är jämförbar med många kulturcentra i Sverige, vilket gör att de kulturella guidningspraktikerna som är utvecklade där också går att tillämpa på andra liknande destinationer.
Därför är effektiv tolkning mot hållbarhet på kulturarvsplatser, vilket omvandlar dem till transformerande lärandeplatser, det centrala fokuset för detta projekt.
Fakta
Projektperiod
230501-241231
Samarbetspartners
Forskningscenter
Institutioner/avdelningar
Ämnen
Projektledare
